Nieuws van 13/14 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 14 augustus 2014

Verlenging wapenstilstand

 I Donderdag: Vannacht is enkele minuten voor de deadline een verlenging afgesproken van de walenstilstand. Onderhandelaars krijgen vijf dagen.

Khaled Meshaal, stuurde zijn eigen vertrouweling naar Caïro

Een woordvoerder van Hamas verklaarde dat het doel in de komende dagen een duurzame wapenstilstand is. Israël had donderdagochtend nog geen verklaring afgelegd. Woensdagavond heeft een telefoongesprek plaatsgevonden tussen president Obama en premier Netanyahoe. Obama heeft daarbij aangedrongen op een duurzame wapenstilstand. Twee weken geleden was een transcriptie uitgelekt van een heftig telefoongesprek tussen beiden waarin Obama hetzelfde eiste van Israël. (http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183495 – .U-x4uyhUMvI)

Al Jazeera op 14/08 over het Egyptische voorstel dat op tafel ligt:

“The proposal leaves the key areas of disagreement, including Hamas’ demand for a full lifting of the blockade and Israeli calls for Hamas to disarm, to later negotiations.”

II Woensdag: Caïro, uren voor de verlenging

Vannacht (13/08) loopt de wapenstilstand van 72 uur af. Er komt een overeenkomst ofwel een verlenging ofwel nieuw geweld.

Van Israëlische kant wordt de demilitarisering van de Gazastrook benadrukt. Daarnaast wordt toegegeven aan de internationale druk om acute hulp aan de bevolking te geven en materialen door te laten voor wederopbouw. Daarover zou een begin van overeenstemming zijn, maar volgens berichten is er nog veel onduidelijk over welke goederen Israël niet wil doorlaten en over de controle die Israël eist.

In de Palestijnse delegatie neemt de door Mahmoud Abbas (Palestijnse Autoriteit, de PA) naar voren geschoven onderhandelaar een middenpositie in. De PA wordt door Israël en zeer waarschijnlijk door het Egyptische generaalsbewind, naar voren geschoven om in Gaza voor de uitvoering van een eventuele overeenkomst zorg te dragen. Dat zou kunnen betekenen dat ook de Palestijnse veiligheidsdiensten van de Westelijke Jordaanoever die nauw met Israël samenwerken, de Gazastrook binnen komen. Dat zal vrijwel zeker op verzet van Hamas stuiten.

In het krachtenveld binnen Hamas is de politieke leider Haniye op het moment de minst invloedrijke. Khaled Meshaal, voortgekomen uit de militaire tak en levend in ballingschap, treedt de laatste tijd het meest naar buiten. Onder de bevolking van Gaza heeft Mohammed Deif als commandant van de Al Kassembrigades van Hamas de meeste steun. Deif leeft na diverse Israëlische aanslagen op zijn leven al twintig jaar ondergronds. Hij mist volgens geruchten een arm, een oog en zou in een rolstoel zitten. Een foto van hem uit de afgelopen twintig jaar is niet bekend. Hij stelt zich op de achtergrond hard op met zijn eis van opheffing van de blokkade.

Maged Faraj, hoofd Palestijnse inlichtingendienst, door Hamas beschuldigd van samenwerking met Israël

De “eenheidsregering” van Hamas en Fatah (Abbas) is ondanks het Israëlische offensief nog steeds intact. Israël heeft zijn offensieve toon jegens deze (politiek zeer zwakke maar principieel belangrijke) regering afgezwakt. Volgens Israëlische bronnen mikt de regering Netanyahoe nu op uitbreiding van de macht van de PA (en vooral Fatah) in de Gazastrook. Netanyahoe staat zwaar onder druk van rechtse krachten binnen zijn regering. Sommigen speculeren over nog een grondoffensief.

bron:

New York Times, 13 en 14 augustus

Spiegel online, 14 augustus

Al Jazeera, 14/08

http://blogs.euobserver.com/gaza/ (13/08)

http://weekly.ahram.org.eg/News/6913/19/Behind-the-scenes.aspx (13/08)