Nieuws van 13 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 13 september 2014

Strafhof: geheime deal Abbas – Netanyahoe?

Meer online-media en kranten besteden vandaag aandacht aan de merkwaardige zwijgzaamheid van de Palestijnse Autoriteit.

Kerry en Abbas: wie betaald, bepaald?

Gisteren heeft Hamasleider Ismail Haniyeh een oproep gedaan aan Mahmoud Abbas, de president van de PA, om het ondertekenen van het Statuut van Rome niet langer uit te stellen. Toetreding tot het Statuut van Rome is voor een land (in dit geval Palestina) een noodzakelijke voorwaarde om naar het ICC te kunnen gaan. De PA heeft die mogelijkheid (sinds de erkenning door de VN van Palestina) maar Hamas niet.

De Palestijnse Autoriteit (PA) had deze zomer aangekondigd naar het Internationale Strafhof (ICC) te gaan met verzoek om een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Gazastrook. Zie: http://jaffadok.nl/nieuws-van-12-september-2014/. Begin augustus deed zich een opvallende ontwikkeling voor: Hamas ondersteunde het voornemen van de PA en heeft daarvoor formeel zijn handtekening gezet. Dat ondanks het ‘risico’ dat het ICC ook ten aanzien van Hamas tot de conclusie van ‘oorlogsmisdaden’ zou kunnen komen. Maar vanaf dat moment werd het stil rond de PA.

Er circuleren nu verschillende verklaringen voor deze radiostilte. De PA-vertegenwoordiger bij de VN Mensenrechtenraad (UNHRC) noemde de vrees dat een aanklacht tegen Israël als een boemerang terug komt (omdat de raketten van Hamas niet per se tegen militaire doelen zijn gericht). Niettemin staat 80% van de Palestijnen achter de gang naar het ICC.

Fatah official Mohammad Shtayyeh noemde als horde dat de handtekening van de Islamitische Jihad nog niet binnen is. Daarnaast zei hij dat de PA “nog wacht op antwoorden van de internationale gemeenschap” en dat “by November-December, the picture should be clearer”. De PA minister van Justitie spreekt in algemene termen van “wachten op de nationale dialoog” en “juridische en technische procedures”. Vrij algemeen is de mening onder analisten dat de gang naar het ICC een zware troefkaart is van de PA en dat men mogelijk nog wacht met het uitspelen daarvan.

De Midden-Oosten kenner Diana Buttu herinnert eraan dat het ICC voor Israël en de VS ‘de rode lijn’ is. De VS zal voorbij dat punt stoppen met de financiering van de PA wat het einde van het bestaan van een Palestijnse regering kan zijn.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De meest brisante verklaring  voor de passiviteit van de PA komt van David Hearst. Hij citeert bronnen die erop zouden wijzen dat Mahmoud Abbas van begin af niet van plan was naar het ICC tegaan. Hij zou daarover een deal hebben gesloten met de Israëlische premier Netanyahoe. Toen begin augustus Hamas (zijn ‘partner’ in de eenheidsregering) verassenderwijs akkoord ging ontviel hem dat als argument om te wachten met het Statuut van Rome en het ICC. Maannews van vandaag houdt het op de wens van Abbas om de deur naar het vredesoverleg open te houden.

 

bron:

maannews, 13/09

israelnationalnews, 13/09

aljazeera, 12/09

intifada-palestine, 12/09 (David Hearst)