Nieuws van 13 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 13 november 2014

PA stopt veiligheidssamenwerking met Israël (nog) niet.

Drijft angst voor Palestijnse opstand Arabische dictaturen, de PA, leger en kolonisten bijeen? En: nieuwe liefde tussen India en Israël?

Leger stemt af met kolonisten

Veiliheidsmilitie van ‘settlers’ in Hebron op weg naar de synagoge, terwijl Palestijnen huisarrest hebben (foto EI)

Generaal-majoor Nitzan Alon van het Israëlische leger (IDF) heeft vanmorgen volgens de Jeruzalem Post overleg gevoerd met de veiligheidscoördinatoren van de nederzettingen in de Westoever (de ‘security guards’). Hij gaf de leiders van de gewapende veiligheidscomité’s van de nederzettingen een briefing over de veiligheidssituatie in de Westoever en de door het leger recent genomen maatregelen. ‘Steps such as increasing the number of battalions in the area, and beefing up patrols on roads and near transportation hubs were discussed in the meeting.’ Alon legde de nadruk op de samenwerking tussen het leger en veiligheidscoördinatoren bij het onder controle houden van de golf van Palestijns geweld (‘surge in violence‘). De ontmoeting illustreert de nauwe samenwerking tussen de IDF en de gewapende milities van de kolonisten.

Veiligheidssamenwerking

Een gevoelig punt in het Israëlisch-Palestijns conflict is de samenwerking tussen de omvangrijke Palestijnse veiligheidsdiensten, de Amerikaanse CIA en de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, de Shin Beth. Volgens berichten in de Israëlische media, waaronder Haaretz, aarzelt de Palestijnse Autoriteit (PA) om deze controversiële samenwerking te stoppen. Ook zijn er signalen dat er door enkele Arabische dictaturen waaronder Saoedie-Arabië, druk op de PA wordt uitgeoefend om (te helpen om) een eind te maken aan de Palestijnse protesten en gewelddaden. Enkele weken geleden hadden medewerkers van Mahmoud Abbas nog gezegd dat de PA, ‘will revisit the entire constellation of relations with Israel, and that includes security coordination.’ In de Westoever vervult de IDF zowel de rol van bezettingsmacht als die van overheidsbestuur en rechtsprekende instantie over de Palestijnse bevolking (http://jaffadok.nl/grote-lijn/).

Israël heeft de Palestijnse leider Marwan Barghouti in isolatie opgesloten nadat hij een oproep aan de Palestijnen vanuit de gevangenis naar buiten heeft gesmokkeld. Daarin roept hij op tot eenheid tussen de partijen Fatah en Hamas. Ook roept hij op om de gewapende strijd als middel achter de hand te houden. Barghouti wordt wel ‘de Palestijnse Nelson Mandela’ genoemd. Hij zit vijf maal levenslang uit vanwege zijn rol in de tweede Palestijnse volksopstand (2e ‘intifada’, 2000 – 2005).

India en Israël

De Indiase regering is bezig om de betrekkingen met Israël te verbeteren. The National uit de Golfstaten bericht dat dit beleid voortkomt uit de belangstelling van India voor Israëlische militaire technologie en de levering van wapens die de VS niet willen leveren. Tegelijkertijd zou India blijven streven naar een evenwicht tussen de betrekkingen met Israël en die met de Arabische staten. Israël heeft India in 1999 geholpen in de oorlog met Pakistan met de levering van wapens en inlichtingen.

bron:

haaretz, 13/11

Jeruzalem Post, 13/11

presstv, 12/11

thenational.ae, 12/11

hurriyetdailynews, 12/11

achtergrond:

http://jaffadok.nl/grote-lijn/