Nieuws van 13 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 13 februari 2015

Joods Amerika: solidair tot iedere prijs?

Israëlische pers signaleert ‘diepe scheidslijn’ binnen joods Amerika. VN organisatie OCHA luidt de noodklok. Dagelijks geweld in bezet Palestina.

Eli Wiesel illustreert scheidslijn in joods Amerika

Oprah Winfrey met Elie Wiesel

Eli Wiesel zal de speech bijwonen die premier Netayahoe op 3 maart houdt in het Amerikaanse Congres. Wiesel heeft als nobelprijswinnaar (1986) en ‘Shoa survivor’ een zeer bijzondere status in de VS. Hij wordt nu door de Amerikaanse orthodoxe rabbi Shmuley Boteach, ‘a living prince of the Jewish people‘ genoemd. Boteach organiseert een advertentiecampagne in de grootste kranten in de VS, die is gericht tegen de weigering van president Obama om Netanyahoe te ontmoeten. Boteach behoort tot de Republikeinse partij. Hij zet de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in, in de kwestie van Iran en Likoed politiek in Israël: ‘(Wiesel) is the face of the murdered 6 million. So I think that his view on the prime minister’s speech sounding the alarm as to the Iranian nuclear program carries a unique authority that transcends some of the political circus that has affected the speech‘. Wiesel zegt in de advertentie tegen Obama: ‘Will you join me in hearing the case for keeping weapons from those who preach death to Israel and America?

Zowel Yedioth Ahronot als Haaretz spreken vanmorgen van ‘deep divisions‘ binnen joods Amerika. De Republican Jewish Coalition (‘Stand with Bibi (Netanyahoe)’) dreigt met aanvallen op congresleden die wegblijven op 3 maart. In het verleden was dat voldoende om congresleden in het gelid te zetten. Nu voert de joodse organisatie JStreet, die gezien wordt als meer pro-Democratische Partij, een campagne tegen de Netayahoe-speech (‘Bibi does not speak for me’). JStreet is pro-zionistisch maar beschouwt de bezetting als een gevaar voor de joodse staat. Ongeveer 70% van de joodse Amerikanen zijn politiek gesproken Democraat; een kwart neigt meer of minder naar de Republikeinde Partij. De voorzitter van JStreet stelt dat het van nu af voor een Israëlische leider niet meer mogelijk is om de visie van alle Amerikaanse joden te verwoorden.

OCHA (VN) vraagt dringend om steun

De OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, van de VN) vraagt dringend om financiën voor noodhulp aan de Palestijnen in de bezette gebieden. Het gaat om $705 voor meer dan 200 projecten door 64 non-gouvernementele organisaties en 13 VN-agentschappen. OCHA heeft hierover contact met de Palestijnse Autoriteit (PA). In een gezamenlijke verklaring zeggen zij dat 75% van de hulp bestemd is voor de Gazastrook.

EU dringt aan op betaling PA

De EU heeft bij monde van de Buitenlandcoördinator Mogherini Israël opgeroepen om het Palestijnse belastinggeld over te maken naar de PA. Israël houdt het geld achter als straf voor de gang van de PA naar de internationale rechter (het ICC in Den Haag). Mogherini deed haar oproep tijdens een ontmoeting met de president van de PA Mahmoud Abbas, die een tweedaags bezoek aan Brussel brengt.

Hamas steunt Zoabi

Haneen Zoabi, no good Arab

Hamas protesteert tegen het verbod voor het Palestijnse Knessethlid Haneen Zoabi om zich kandidaat te stellen voor de komende verkiezingen. Zoabi kan nog tegen het besluit van het betreffende Knesseth comité in beroep gaan. De verkiezingen zijn op 17 maart aanstaande. In joods Israël is Haneen Zoabi zeer omstreden. Zij nam deel aan de ‘Gaza flotilla’ in 2010 en spreekt veel op internationale bijeenkomsten. Zij is voorstander van gelijke rechten voor alle inwoners van ‘groot-Israël’, van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan.

Actie tegen deal Zwitserland – Elbit

Europese activisten die strijden voor de rechten van Palestijnen zijn een actie begonnen tegen de aanschaf van Israëlische drones door Zwitserland. De omvang van de transactie wordt geschat op €300 mln. Het gaat om de Hermes 900 drone van het bedrijf Elbit en de Heron 1 drone van Israel Aircraft Industries (IAI). Beide bedrijven worden ervan beschuldigd hun wapens uit te testen op de Palestijnse bevolking, waarmee zij in de wapenindustrie een voorsprong hebben op de concurrentie die in het algemeen slechts testprogramma’s ‘op het droge’ heeft. Het Zwitserse parlement moet de aanschaf nog goedkeuren.

Geweld bij Nablus

Gisteren is op verschillende plaatsen in de bezette Westelijke Jordaanoever (door legereenheden) en Oost-Jeruzalem (door gemilitariseerde politie) geweld gebruikt tegen de Palestijnse bevolking. Ten oosten van Nablus werd chaos aangericht in huizen van Palestijnen nadat de families naar buiten waren gejaagd. Rellen braken toen uit. Ook in Zaboubah ten westen van Jenin werden huizen binnen gevallen, waarbij zowel binnen als buiten de huizen ‘stun’-granaten en traangas werden gebruikt.

bronnen:

Palestine Information Center, 12/02

Haaretz, 13/02

Yedioth Ahronot, 13/02