Nieuws van 13 februari 2014

Voorzitter Europees Parlement botst met Knesseth

Martin Schulz. bron: www.europeanconference.de

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement werd tijdens zijn speech voor de Knesseth geconfronteerd met weglopende Israëlische parlementariërs. Hoewel hij zeer zijn best deed om zijn positieve houding ten opzichte van het land te benadrukken, beging hij de “vergissing” om in de Knesseth de bezetting te noemen.

Schulz refereerde aan de bezetting toen hij erop wees dat de Palestijnen in de bezette gebieden niet dezelfde toegang tot water hebben als de daar wonende joden (de kolonisten). In het daaropvolgende debat werd Schulz beschuldigd van een “anti-Israeli bias” (anti-Israël vooringenomenheid), “hate speech” (haatdragende uitingen) en anti-semitisme. Premier Netanyahu sloot zich hier indirect bij aan door te zeggen dat Schulz, zoals veel Europeanen lijdt aan selectief luisteren (“the chairman, like many Europeans suffers from selective hearing”).

Schulz probeerde de kritiek te sussen door, volgens Die Welt, zijn pro-Israël houding te benadrukken (“I was surprised and concerned by the harsh reaction, because I have given a speech that was pro-Israel”). Het incident geeft aan dat het ook voor pro-Israëlische politieke leiders in Europa steeds moeilijker wordt aansluiting te vinden bij de Israëlische politiek.

bronnen:
http://972mag.com/when-reality-becomes-hate-speech-president-of-eu-parliament-visits-israel/87169/
https://www.facebook.com/UriUorbach/posts/683640511698742?stream_ref=10 (Hebreeuws)

 

Speciale kabinetszitting in Israël over boycotacties

Deze week heeft de (uitgestelde) vergadering plaatsgevonden van een deel van het kabinet van premier Netanyahu over een anti-boycotstrategie. De zitting was geheim gehouden, maar de Jerusalem Post bericht erover. Over enkele weken wordt meer bekend gemaakt over de verscherpte strategie tegen de BDS beweging.

Een belangrijk onderdeel van de strategie zou volgens de JPost zijn het bevorderen van anti-boycot wetten in landen met uitgesproken pro-Israëlische regeringen. Het zou in eerste instantie gaan om de Verenigde Staten, Canada en Australië. In het verlengde daarvan zouden deze landen bedrijven kunnen straffen in andere landen (bijvoorbeeld in Europa) die toch deelnemen aan een boycot van Israëlische bedrijven. Dat naar analogie van de sancties tegen Iran. Bedrijven in Europa en elders dreigden getroffen te worden in hun Amerikaanse activiteiten als zij zich niet conformeerden aan de strengere Amerikaanse sancties tegen Iran.

bron:
http://www.jpost.com/National-News/Netanyahu-convenes-strategy-meeting-to-fight-boycotts-340904