Nieuws van 13 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 13 december 2014

Abbas solidair met alle partijen

President Abbas praat met de VS en de Arabische Liga. Hij overlegt met Frankrijk en steunt generaal Al-Sisi van Egypte. De Palestijnen worden zijn probleem.

Kerry wil greep op discussie Veiligheidsraad

Abbas in 2012 volgens NYT: If they (Israël) help me get weapons, I’m helping them because I’m promoting security.

De Amerikaanse minister  van Buitenlandse Zaken John Kerry zal komende week in Europa gesprekken voeren over de verwachte discussie in de Veiligheidsraad over een of meer resoluties betreffende de bezetting door Israël. De Palestijnse onderhandelaar Erekat heeft gisteren wederom aangekondigd dat een Palestijns-Arabische resolutie zal worden ingebracht (door tijdelijk lid Jordanië) waarin staat dat Israël zich binnen twee jaar moet terugtrekken achter de internationaal erkende grenzen. Kerry gaf aan dat de tekst daarvan hem te ver gaat. Ook Frankrijk is in overleg met Europese partners bezig met een, waarschijnlijk gematigder ontwerp-resolutie.

Het doel van de Amerikaan is een tekst die de Europeanen en de Arabische Liga aan boord houdt, die Abbas zijn gezicht doet redden naar de Palestijnse bevolking en die voldoende druk op Israël uitoefent om weer voort te gaan met het vredesoverleg. Kerry zal maandag in Rome onder meer met premier Netanyahoe overleggen. De drie grote EU-landen hebben al gezegd de ‘Jordaanse’ resolutie (Israël in 2016 terug uit de Westelijke Jordaanoever) onevenwichtig te vinden. Belangrijk voor de VS is vooral te voorkomen dat op initiatief van de PA een zelf opgestelde resolutie wordt ingediend waartegen de regering Obama – in verband met de relatie met Israël – een veto moet uitspreken. De drie EU-landen helpen nu de VS bij het vermijden van dat probleem.

Minister Yalon: PA geen probleem

Minister van defensie Yalon heeft joods Israël gerust gesteld over een mogelijke stopzetting van de samenwerking tussen de Palestijnse Autoriteit (PA) en de Israëlische veiligheidsdiensten: het zou de Palestijnen meer schaden dan Israël. Onmiddellijk na de dood van de Palestijnse minister Abu Ein zei een woordvoerder van de PLO dat besloten was tot zo’n stopzetting. Van president Abbas is echter niets daaromtrent vernomen.

Algemeen wordt aangenomen dat stopzetting zou leiden tot het opdrogen van de geldstromen naar de PA vanuit (in elk geval) de VS. Waarschijnlijk is dan inderdaad een ineenstorting van de PA nabij, maar ook Israël heeft in dat geval een probleem. De opmerking van Yalon moet mogelijk worden gezien als een aanwijzing dat de druk door de VS op Abbas effectief is. De ‘veiligheidssamenwerking’ is impopulair onder de Palestijnse bevolking. Deze druk van onderop pareert Abbas sinds deze zomer vooral met strijdbare woorden die tot voor kort tot verbale tegenreacties leidden van de Israëlische regering.

Abbas steunt afsluiting Gazastrook

Mahmoud Abbas heeft in een interview verklaard dat hij het generaalsbewind in Egypte steunt bij het vernietigen van de tunnels tussen de Gazastrook en de Egyptische Sinaïwoestijn. Abbas zegt dit volgens Mena News in het Egyptische blad Al-Ahram Al-Arabi dat vandaag verschijnt. De Gazaanse economie draaide als gevolg van de afsluiting door Israël steeds meer op de in- en uitvoer via de tunnels. Sinds de Egyptische generaals hun regiem hebben geconsolideerd is de samenwerking tussen hen en Israël steeds intensiever geworden. De president van de PA voegt zich hierin: ‘We will continue to support any measure protecting Egypt from danger.’

Portugees parlement wil erkenning

Het parlement van Portugal heeft in meerderheid gestemd voor een aanbeveling aan de regering om over te gaan tot erkenning van Palestina als staat: ‘(…) recognize, in coordination with the European Union, the State of Palestine as an independent and sovereign state.’ De motie was gezamenlijk door de centrumrechtse en socialistische partijen ingediend. Ook deze parlementaire motie heeft geen bindend karakter – de regering kan haar eigen moment kiezen voor erkenning – maar bevestigt het ongeduld in Europa met de Israëlische politiek.

bron:

ynetnews, 13/12

aljazeerah, 13/12

jerusalempost, 13/12

israelnationalnews, 12/12