Gaza: PA houdt onderzoek Strafhof tegen.
De Palestijnse Autoriteit (PA) zou bevorderen dat het Internationaal Strafhof onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in Gaza. Maar de PA zwijgt.
Al Jazeera en The Jerusalem Post berichten over een politiek schaakspel achter de schermen. Al op 5 augustus meldde The Guardian dat de PA en Hamas gezamenlijk het Strafhof (ICC) om een onderzoek naar oorlogsmisdaden tijdens de Israëlische bombardementen op de Gazastrook zouden vragen. De steun van Hamas was opvallend omdat niet alleen acties door Israël maar ook mogelijke oorlogsmisdaden door ‘Palestijnse facties’ object van onderzoek zouden zijn.
Deelname door de PA aan deze actie was belangrijk omdat na de toetreding door de PA tot diverse internationale organisaties en verdragen (na het mislukken van de ‘Kerry-gesprekken’), dit de eerste keer zou zijn dat door de PA het gedrag van Israël aan een internationale juridische toetsing zou worden onderworpen.
De hoofdaanklager van het ICC, Fatou Bensouda heeft volgens berichten in verschillende media gisteren en vandaag, in een ongepubliceerde brief geschreven dat het ICC niets kan doen zonder schriftelijke bevestiging door de PA-minister van Buitenlandse Zaken dat de PA-regering een onderzoek wil. Een soortgelijke brief, namens de Minister van Justitie van de PA werd reeds op 25 juli ontvangen. Een bevestiging op tenminste het niveau van de minister van BZ zou echter noodzakelijk zijn.
In een bericht van Al Jazeera wordt een mogelijk verband gelegd met de aankondiging door Israël op 10 september, dat Israël zelf een onderzoek zal doen naar enkele bebeurtenissen zoals het bombardement op een VN-school in Gaza. Dit zou volgens een juridisch deskundige voor de aanklager van het ICC reden kunnen zijn met eigen actie te wachten.
In een brief van de aanklager die werd gepubliceerd in The Guardian ontkent deze stellig dat het ICC onder politieke druk zou staan om geen actie te ondernemen. Gesteld wordt dat de PA, om voor het ICC ontvankelijk te zijn, eerst het Verdrag van Rome zou moeten ondertekenen. Sinds de status van Palestina door de VN in november 2012 is opgewaardeerd tot ‘non-member observer state’ kan de PA dat doen. De PA heeft dat echter tot op heden niet gedaan.
Achter de schermen lijkt zich een complex politiek gevecht af te spelen rond de toetreding van Palestina tot het ICC waarbij niet alleen de PA, Hamas en Israël een rol spelen maar ook de VS en Europese landen. Bij het aftreden deze zomer van het Engelse kabinetslid Sayeeda Warsi, speelde deze kwestie ook een rol.
bron:
jpost, 12/09/2014
aljazeera, 11/09/2014
middleeastmonitor, 11/09/2014
http://www.theguardian.com/world/2014/aug/05/palestinian-leaders-icc-israel-war-crimes
http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/09/investigating-gaza-conflict-201491112454159948.html
PA, Internationaal Strafhof, Gaza