Doorgaand geweld. ‘Joodse staat’ en ‘delegitimatie’ worden issues
Geweld van leger en van kolonisten steeds moeilijker te onderscheiden. Knesseth en premier in de aanval tegen PA en critici van Israël.
Geweld in bezet gebied
Op veel plaatsen rond Jeruzalem en in de Westoever hebben kolonisten gisteren Palestijnse eigendommen aangevallen. Dit varieerde van brandstichting in een moskee bij Ramallah tot vernielingen in een steenfabriek en het lek steken van autobanden. Het Israëlische leger verklaarde dat het de moskee bij Ramallah niet kon bereiken wegens ‘Palestijnse rellen’. Op een aantal plaatsen elders voerde het leger (dat in bezet gebied voor Palestijnen de overheid is) vanmorgen acties uit voor zonsopgang. Daarbij werden woningen binnengedrongen waarbij arrestaties werden verricht. Onder andere nabij Ramallah werd met scherp geschoten op Palestijnen. In een appartement in Beituniya ten zuiden van Ramallah werd een man zwaar gewond. In Ramallah is het Palestijnse ‘regeringscentrum’ gevestigd.
John Kerry in Amman
Vandaag bezoekt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de Jordaanse hoofdstad. Naast de strijd tegen ISIS is de escalatie rond het Al Aqsa complex een belangrijk onderwerp. Het feit dat de regering van Jordanië de escalatie openlijk toeschrijft aan bewuste Israëlische regeringspolitiek vormt nu een diplomatiek probleem. Het koninklijk huis en de veiligheidselite in Jordanië is overigens zeer afhankelijk van de VS.
Turkije boos
De Turkse premier Ahmet Davutoğlu heeft Israël hard aangevallen: ‘Nothing will stop Turkey from defending Jerusalem the Al-Aqsa Mosque‘. Letterlijk genomen gaat het om retoriek zonder militaire consequenties. In politiek opzicht is het een signaal dat Turkije bereid is om bij verdere escalatie in Jeruzalem ‘de religieuze kaart te trekken’. Dit zou om te beginnen op korte termijn de Amerikaanse (laatste?) poging kunnen bemoeilijken om het vredesoverleg tussen de Palestijnen en Israël een herstart te geven.
Abbas gedwongen tot harde retoriek
De president van de Palestijnse Autoriteit (PA) heeft ook ten aanzien van de Al Aqsa kwestie een harde lijn verwoord: ‘We will continue to protect the holy places and leave our people in there, (…)” Mahmoud Abbas zei ook dat ‘it is the right of Palestinians not to allow “settlers and IDF soldiers” to defile (bezoedelen, JS) the holy places.‘ Met deze laatste uitspraak overschrijdt hij voor de Israëlische regering een rode lijn, namelijk groen licht geven aan Palestijnen die eventueel met geweld soldaten willen verhinderen om de Al Aqsa moskee binnen te vallen, iets wat zich volgens sommige bronnen de afgelopen dagen al heeft voorgedaan.
Netanyahoe: ‘de wortel en de stok’
Premier Netanyahoe heeft nogmaals uitgesproken dat de regering niet van plan is om de status quo op de Tempelberg (Al Aqsa complex) te veranderen. Maar verder kondigt hij harde militaire maatregelen aan ‘throughout Israel‘. Daaronder vallen collectieve straffen tegen (families van) ‘terroristen’. Ook beschuldigt hij de PA en met name Abbas van het opruien tot geweld. Enigzins cryptisch dreigde hij met maatregelen tegen ‘partijen die achter het terrorisme en de rellen in Jeruzalem zitten’. Dit duidt mogelijk op maatregelen tegen facties binnen de PA.
In een toespraak tot leiders van joodse organisaties in de VS werd Netanyahoe concreter met zijn beschuldigingen tegen de PA. Hij koppelde de ‘opruiing’ door de PA aan wat hij noemde een revisionistische visie op de geschiedenis, waarbij het joodse volk en de joodse staat worden gedeligitimeerd. Deze uitspraken betekenen in hun samenhang, dat het ontkennen van het 3000 jaar oude recht van het joodse volk op Het Land (Israël) en dus zijn heiligdommen, ook indien die zich onder latere heiligdommen bevinden, een vorm van antisemitisme is. Ook cementeert zijn uitspraak de eis dat niet ‘de staat Israël’ erkend moet worden, maar ‘Israël als joodse staat’. Die eis is voor de PA een no-go area.
De Knesseth behandelt op het moment een wetsontwerp op grond waarvan organisaties die vanuit het buitenland worden gefinancierd, aangepakt kunnen worden.
Hamas en erkenning van Palestina
In een kennelijke kritiek op Europese staten die Palestina willen erkennen hanteerde Netanyahoe een argument uit de diplomatieke logica. Zo’n erkenning is absurd zolang een door westerse landen als terroristisch aangemerkte organisatie als Hamas deel uitmaakt van de regering van die staat. Dit heeft betrekking op de eenheidsregering die de partijen Fatah en Hamas binnen de PA hebben overeengekomen. Het is een opgeworpen hindernis te meer voor het door de VS en de EU gewenste voortzetting van het vredesproces.
Arrestatiebevel
Het Wadi Hilweh Information Center in de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem, meldt dat het leger daar een huis binnendrong met een arrestatiebevel betreffende Hamza Hatem Zeidani. Hamza Hatem werd gezocht voor ‘ondervraging door de veiligheidsdienst’. De bewoners wezen erop dat Hamza een deur verder woonde en wezen op de leeftijd van de verdachte. De soldaten zagen af van arrestatie.
bron:
Maan News, 12/11
Jerusalem Post, 12/11
israelnationalnews, 12/11
achtergrond:
http://jaffadok.nl/jordanie/