Nieuws van 12 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 12 januari 2015

‘Parijs’ en Israëlische politiek: kom terug

De mars door Parijs leidt tot religieus-nationalistische reflex in Israël. Was Abbas er plotseling? Turkije wil mars tegen islamofobie.

Frankrijk tegen Netanyahoe: ‘als u komt nodigen wij Abbas uit’

Netanyahoe, nadat hij zich naar voren schoof (Reuters)

Volgens een functionaris die dicht bij de premier staat en vannacht werd geïnterviewd door de Israëlische radio, had Frankrijk bedenkingen tegen de komst van Netanyahoe om deel te nemen aan de mars naar aanleiding van de aanslagen. Frankrijk gaf daarvoor volgens hem geen reden op. Volgens het verhaal stemde de premier er zaterdagavond onder Franse druk mee in niet te komen. De

Netanyahoe in startpositie

dag daarop veranderde hij van inzicht, na de berichten dat (andere partijleiders) Lieberman en Bennett wel zouden gaan. Toen hij de Fransen daarvan op de hoogte bracht, deelden die mee dat zij Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit ook zouden uitnodigen. Daarna belde de Franse president Netanyahoe om hem persoonlijk uit te nodigen. Hollande was aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst in een Parijse synagoge, maar verliet die voordat Netanyahoe daar het woord kreeg. De Franse ambassade weigerde commentaar zodat de Israëlische media de bron zijn voor dit diplomatieke incident.

Franse media berichten over irritatie in politieke kringen over de grote vertegenwoordiging uit Israël. Ook vreest men dat de onverwachte aanwezigheid van de Israëlische premier de aandacht kan doen verschuiven van ‘strijd tegen terreur’ naar het Israëlisch-Palestijns conflict. De Leider van de Israëlische Arbeiderspartij Yitzhak Herzog vond de vertegenwoordiging vanuit Israël opgeblazen: ‘For Netanyahu, all his considerations are purely political. He saw Bennett and Lieberman going and decided to go, too‘.

Netanyahoe schuift naar voren

Verschillende foto’s en video’s in de Israëlische media tonen hoe de Israëlische premier, die in het tweede gelid meeliep, het protocol opzij zet en zich naar voren dringt om in de voorste rij te kunnen meelopen, vlak bij Hollande en Merkel.

Turkse premier: ook mars tegen islamofobie

Cartoon in Haaretz: Je suis Charlie, je suis Gaza

De premier van Turkije Ahmet Davutoglu noemde de rally in Parijs een sterke, tegen terreur gerichte boodschap tot de wereld. Maar hij voegde er volgens het Franse persbureau AFP aan toe dat hij een soortgelijke reactie zou verwachten bij aanvallen op moslims, moskeeën en bij islamofobie. Davutoglu nam deel aan de mars. ‘We would expect the same sensitivities to be shown to attacks on mosque or Islamophobia‘, zei hij na de mars tegen verslaggevers. ‘Turkey has the same values around the world as far as terror is concerned. There can be no double standards. (…) Turkey will continue to raise its voice against terrorism of all forms including state terrorism against the Palestinians and in Syria.’ De aanwezigheid van de Turkse premier wordt in de Turkse media gezien als van groot symbolisch belang binnen de moslimwereld, gezien het feit dat het blad Charlie Hebdo de profeet Mohammed herhaaldelijk satirisch heeft afgebeeld.

Lieberman vanuit Parijs: kom naar Israël

Im Tirtzu: woede om cartoon

Minister van Buitenlandse Zaken en partijleider Lieberman  heeft joden in Frankrijk weer opgeroepen om naar Israël te emigreren: ‘I hope that aliya will bring all the world’s Jews to Israel, it doesn’t matter from where‘. In zijn boodschap beperkte Lieberman zich tot de joodse slachtoffers van het geweld in Frankrijk (en elders): ‘Israel’s message is that we are here with them. We won’t forget our brothers, no matter where they are‘. De ‘aliya’ is de door Israël gewenste emigratie van in principe alle joden naar Israël, ‘na bijna 2.000 jaar’. Dit is in de regionale context een politiek heet hangijzer omdat deze politiek gepaard gaat met het tegenhouden van de terugkeer van in de recente geschiedenis verjaagde of gevluchte bewoners van Palestina.

Rel in Israël: doodsbedreiging door cartoon

In Israël zijn journalisten van Haaretz met de dood bedreigd door commentaren op de facebookpagina van Im Tirtzu, een uiterst rechtse organisatie die kritiek op Israël en het zionisme bestrijdt. Het gaat met name om een cartoon die de tien dode journalisten in Parijs vergelijkt met de dertien tijdens de recente aanvallen op de Gazastrook gedode journalisten. (Nb: Met dank aan J. Hamburger)

bronnen:

israelnationalnews, 12/01

jpost, 12/01 en 11/01

Ynetnews, 12/01