Nieuws van 12 januari 2014

Nationale Veiligheidsraad van Israël waarschuwd voor de gevolgen van terreur van kolonisten

Settlers tijdens de aanval op het dorp Qusra. (Zachariya Sada/Rabbis for Human Rights)

De Nationale Veiligheidsraad (NSC) van Israël heeft een rapport uitgebracht waarin wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van de terreur van kolonisten (de “settlers”) tegen Palestijnen. Het kan tot grootschalig geweld van Palestijnse en zelfs van Arabische zijde leiden. Vanuit de joodse nederzettingen worden met regelmaat aanvallen uitgevoerd op Palestijnse dorpen. Deze “price tag” acties dienen vaak als vergelding voor de ontruiming door het leger van illegale (ook volgens Israëlisch recht) buitenposten. Met het geweld tegen Palestijnen probeert men de regering onder druk te zetten.

De NSC rapporteert rechtstreeks aan de premier. In Israël is juist de afgelopen week veel consternatie ontstaan over een actie op dinsdag 7 januari. In het dorp Qusra ten noorden van Ramallah werd een groep joodse terroristen gepakt door bewoners. Zij kregen een pak slaag en er dreigde meer geweld. Volgens Haaretz hebben enkele Palestijnse bewoners de aanvallers het leven gered en zou er zonder dat vervolgens een bloedbad onder de Palestijnen zijn aangericht door het leger. Met een grote kans op escalatie daarna. Op regeringsniveau bleek men zich de afgelopen dagen ernstige zorgen te maken.
Noot van Jaffadok: De zorgen van de NSC en de regering zullen vermoedelijk ook worden ingegeven door het besef dat het leger in de bezette gebieden vergaand is geïnfiltreerd door extreme elementen uit de settler beweging.

Voor achtergrond: jaffadok.nl/rechtspraktijk-hooggerechtshof

bron: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.567949