Nieuws van 12 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 12 februari 2015

Komt Israëllobby in vaarwater Republikeinen?

Likoed op weg naar premierschap. Speech Netanyahoe zaait verdeeldheid. Militaire samenwerking Griekenland en Israël

Verkiezingen: Likoed loopt uit

Likoed loopt verder uit op rivaal Zionistisch Kamp (dat als kern de oude Arbeiderspartij heeft): 27 tegen 23 zetels in de Knesseth. De kans dat de huidige premier Netanyahoe ook de toekomstige premier wordt is dus groot. De vraag wordt steeds meer welke partij(en) hij in ‘zijn’ regering gaat halen. De twee grote partijen hebben elkaar uitgesloten, maar de geschiedenis leert dat de voorspellende waarde daarvan niet groot is. Politieke strategen vragen zich tegen deze achtergrond af waarom Netanyahoe doorgaat met het aanvallen van ‘Joods Huis’ van de religieus-nationalistische Naftali Bennett (nu op 11 zetels). Voor een voortzetting van het beleid dat een Palestijnse staat onmogelijk maakt is Bennett een betere partner.

NB: Anderzijds moet Israël rekening houden met zeer zware druk vanuit Washington en Europa na de verkiezingen, om het vredesproces weer op te starten. De geschiedenis leert wat dat betreft dat een regering waarvan de Arbeiderspartij deel uitmaakt, beter in staat is de relatie met de VS en Europa werkbaar te houden, terwijl het ‘scheppen van feiten op de grond’ doorgaat.

Meerderheid Amerikaans publiek keurt uitnodiging Netanyahoe af

Edgar Bronfman in 2004 met Merkel, voorzitter van de CDU

In tegenstelling tot de media in Europa blijven de Amerikaanse en de Israëlische media veel aandacht schenken aan de speech van premier Netanyahoe op 3 maart in het Congres. Dagelijks wordt bijgehouden hoeveel leden van het Congres wel of niet aanwezig zullen zijn. Er wordt een verschillende houding geconstateerd onder zwarte respectievelijk joodse congresleden. De opvatting ‘de uitnodiging aan Netanyahoe is wel ongepast’/’niet ongepast’, is als volgt over etnische groepen verdeeld: onder blanken 47%-30%, onder ‘hispanics’ 55%-12% en onder ‘zwarten’ 67%-12%. In de VS is dat onder meer relevant omdat er uit de burgerrechtenbeweging in de jaren ’60 van de vorige eeuw nog een zekere verwantschap wordt gevoeld op het vlak van nondiscriminatie tussen joden en zwarten. De houding van de zwarte poltieke gemeenschap is nu echter uitgesproken ‘anti-speech’. Een significant aantal congresleden van de Democratische partij heeft gezegd niet aanwezig te zullen zijn. Een flink aantal heeft nog geen besluit genomen.

Hoewel opinie onderzoek onder Amerikanen laat zien dat een meerderheid de uitnodiging aan de Israëlische premier achter de rug van de president om ongepast vindt, is een stevige meerderheid overigens van mening dat de president Netanyahoe moet ontvangen. Er is een groot verschil tussen republikeinse en democratische kiezers. Dat wijst ook op het risico voor de Israëllobby in de VS: die wordt verzwakt als Israël in de toekomst een thema wordt voor de Republikeinse partij. De liberale zionist Peter Beinart waarschuwt daar in Haaretz voor. Hij wijst de miljardair Sheldon Adelson aan als een belangrijke financier van de Israëllobby die bezig is deze lobby in republikeins vaarwater te sturen.

Militaire samenwerking Israël – Griekenland

De nieuwe Griekse minister van Defensie heeft aangekondigd dat Griekenland, Cyprus, Israël en (waarschijnlijk) Egypte gezamenlijke militaire oefeningen zullen houden. De Griekse premier Tsipras had de Israëlische ambassadeur vorige week al verzekerd dat de Grieks-Israëlische relaties niet zouden veranderen en dat zijn regering ‘antisemitisme’ zou bestrijden. De samenwerking heeft de beheersing van de energievoorraden onder de Middellandse Zee als belangrijke achtergrond en heeft mede om die reden een anti-Turks aspect.

Netanyahoe grijpt in bij literaire prijs

Netanyahoe heeft als (interim-) minister van Onderwijs twee kandidaat-leden van de jury voor de toekenning van de ‘Israel Prize’ voor literatuur niet geaccepteerd. Het officiële argument om de twee hoogleraren af te wijzen is dat zij steun zouden hebben uitgesproken voor jongeren die weigerden dienst te doen in de bezette gebieden. Ook zouden zij een petitie hebben getekend tegen de erkenning van de Ariel Universiteit die gevestigd is in bezet gebied. Er is in Israël veel te doen over deze politieke ingreep op cultureel gebied. De rest van de beoogde commissie heeft zich uit protest teruggetrokken.

IAI start verkoop waarnemingssysteem

Nieuw systeem past goed op Heron drone (foto Wikipedia)

Israel Aerospace Industries Ltd. start met de vermarkting van een zeer geavanceerd verkenningssysteem dat vooral geschikt is voor militaire doeleinden. Het M19HD systeem kan worden bevestigd aan drones, vliegtuigen of helicopters en geeft zeer precieze informatie over structuren of gebeurtenissen op de grond (‘ISR’: intelligence, surveillance and reconnaissance). Het financieel-economische Globes is optimistisch: ‘The company said that local and international customers have shown interest in the novel electro-optical payload and advanced negotiations are underway‘.

Bronfman familie investeert in Israël

Globes brengt ook het bericht over de komst naar Israël van het Canadese investeringsfonds Claridge. Dat wil samen met het Canadese fonds La Caisse, via een dochtermaatschappij (Claridge CDPQ Israel, Tel Aviv) gaan deelnemen in hoog-technologische bedrijven. Claridge is een investeringsvehikel van de Canadese miljardairsfamilie Bronfman. Edgar Bronfman was jarenlang voorzitter van het World Jewish Congress. De New York Times schreef in het verleden: ‘the Bronfman family is “perhaps the single largest force in the Jewish charitable world (via de Samuel Bronfman Foundation)’.

bronnen:

Haaretz, 12/02

Jpost, 12/02

israelnationalnews, 12/02 en 11/02

Globes, 12/02 en 11/02

achtergrond: