Nieuws van 12 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 12 augustus 2014

Gaza: cement en ontwapening

Vandaag (dinsdag) vinden in Caïro cruciale gesprekken plaats. Wederopbouw en cement tegenover ontwapening en marginalisering van Hamas

Israëlische drone in actie (foto: Algerian Press Service)

Israël eist dat Gaza gedemilitariseerd wordt, dus dat Hamas en de Islamitische Jihad worden ontwapend. Ook wil de Israëlische regring dat president Mahmoud Abbas het in de Gazastrook voor het zeggen krijgt. De Palestijnse delegatie – bestaande uit Hamas, Islimitische Jihad en de PLO (Abbas, c.s.) – eisen opheffing/verlichting van de blokkade van Gaza. Hoge prioriteit geven zij aan de aanvoer van cement en andere bouwmaterialen. Premier Netanyahu wil dat de Palestijnse Autoriteit een vooraanstaande rol speelt in de wederopbouw.

Intussen is de situatie voor de 10.000 gewonden slecht. De ziekenhuizen hebben gebrek aan vrijwel alles dat nodig is voor een basale medische zorg. In Engeland hebben tienduizenden mensen in een petitie de regering opgeroepen om een marine hospitaalschip naar de kust van Gaza te sturen.

Iran verwijt Egypte dat het geen reactie geeft op het verzoek om medische hulp te mogen zenden via de Rafah-grensovergang. Hetzelfde geldt voor het aanbod van Iran om gewonden te mogen opnemen voor medische behandeling in Iraanse ziekenhuizen. Iran wacht al twee weken op vergunning daarvoor van de Egyptische overheid.

Iraanse Rode Kruis stuurt hulp naar Gaza (alarabiya)

Het aantal doden in de Gazastrook wordt nu geschat op ruim 1940 waaronder 470 kinderen. Dat aantal stijgt geleidelijk als gevolg van het alsnog overlijden van gewonden. Israël houdt het aantal doden aan zijn kant op 65; Hamas spreekt van 150 gedode militairen.

 

 

 

bron:

http://www.presstv.ir/detail/2014/08/12/374987/iran-aid-still-awaiting-egypt-response/

dailystar, 12/08/2014 (Libanon)

https://twitter.com/saribashi  (Sari Bashi: dir./oprichtster van Gisha)

achtergrond:

http://jaffadok.nl/gaza-bevolking/