Nieuws van 11 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 september 2014

Obama is om: terug naar het Midden-Oosten

Amerikaanse luchtmacht blijft in Irak bombarderen. Nu ook in Syrië. Aantal VS-soldaten naar 1.500. Training voor Syrische rebellen, ook tegen Assad.

Barack Obama

President Obama heeft vannacht zijn nieuwe strategie voor het Midden-Oosten uiteengezet. Volgens internationale media haalt hij een streep door de visie die hij sinds zijn eerste verkiezingscampagne heeft uitgedragen: geen Amerikaanse interventies meer met grondtroepen in oorlogen in het Midden-Oosten. De president stuurt extra militairen (475) naar Irak. Het totaal daar komt op 1.500.

De openbare onthoofding van twee Amerikanen door ISIS heeft bij de Amerikaanse media en het publiek de doorslag gegeven bij de bereidheid om het leger grootschaliger in te zetten. De president gebruikte, evenals zijn voorganger Bush, het argument dat het geweld van ISIS een bedreiging vormde voor de veiligheid van de Verenigde Staten (Obama: “If you threaten America, you will find no safe haven.”

Obama benadrukte dat zijn beleid niet vergeleken moest worden met de besluiten die leidden tot de intensieve oorlogsinspanning door de VS in Afghanistan (vanaf 2001) en Irak (vanaf 2003). Hij probeert daarmee de continuïteit in zijn beleid duidelijk te maken: “(…) this effort will be different from the wars in Iraq and Afghanistan. It will not involve American combat troops fighting on foreign soil, (…)” De president sprak van een lange-termijn uitdaging die ook Amerikaanse soldaten in gevaar kan brengen.

Binnenlands politiek maakt de president gebruik van de ‘use-of-force authorisation’ waarmee het Congres na de aanslag van 11 september 2001 aan president Bush vrijheid van handelen gaf om ‘terrorisme’ te bestrijden. Obama heeft zich de laatste jaren bij de inzet van drones bij het liquideren van mensen in Jemen en Somalië op die volmacht gebaseerd. Als gevolg van de loopgravenoorlog tussen republikeinen en democraten in Washington is het voor de Amerikaanse president steeds moeilijker geworden om bij belangrijke zaken via parlementaire weg brede steun te verwerven.

Stille krachten; nu even op de achtergrond.

Obama kondigde aan meer middelen te willen inzetten voor de steun aan Syrische rebellen die zowel de Assad-regering als ISIS in Syrië bestrijden. Over de uitwerking heerst onduidelijkheid. Een eerder voorstel van de president aan het Congres (vooral gericht op training van rebellen) stuitte op verzet van republikeinen en sommige democraten (o.a. Hillary Clinton) die meer en zwaardere wapens naar Syrië willen sturen.

Nb: Het sturen van grondtroepen als ‘adviseurs van het Iraakse leger’ zoals Obama nu voorstelt is militair gezien onvermijdelijk als men drones en vliegtuigen precisiebombardementen wil laten uitvoeren, die niet dat deel van de soenni-bevolking raken die de ‘coalitie’ juist wil losweken van ISIS. In eerdere oorlogen is het zeer moeilijk gebleken om uitbreiding met andere grondtroepen te voorkomen. Amerikaanse analisten spreken van ‘mission creep’.

 

bron:

http://www.youtube.com/watch?v=BgmX71XBe-M

theguardian, 10/09 (Eng)

ronpaulinstitute, 11/09 (VS)

 

 

Tags:  Irak, ISIS, Obama, SYRIË