Wachten op Caïro
Ruim een maand na de aanval op de Gazastrook komen de ‘donors’ bijeen. De VS is sceptisch. De EU bescheiden. Het Arabisch Schiereiland schijnt geld te hebben.
Morgen komen vertegenwoordigers van vele tientallen landen bijeen in de Egyptische hoofdstad Caïro. Komt er geld op tafel? Onder welke voorwaarden? De Palestijnse Autoriteit (PA) zegt dat er 4 miljard dollar nodig is in de komende drie jaar. De UNWRA tempert de verwachtingen op grond van zijn ervaringen met de donors en vraagt 1,6 miljard dollar.
De VS roepen Israël op om de conferentie bij te wonen. Washington motiveert dit verzoek met de vaststelling dat Israël een dragende rol vervuld bij de vraag of het beëindigen van de vijandelijkheden duurzaam zal zijn. Israël beperkt zich de laatste dagen tot een afzijdige rol in de diplomatie rond Caïro. In plaats daarvan maakt het land veel werk van op de VS gerichte public relations: Hamas is terrorisme, vergelijkbaar met ISIS en geld voor bouwmaterialen gaat naar tunnels. Ook de UNWRA is opnieuw schietschijf voor Israël en het Amerikaanse Congres.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil de start van de conferentie morgen gebruiken om ook het oude vredesproces weer een nieuw begin te geven. Daarvoor zal hij ook de PA (waarin Hamas nu formeel vertegenwoordigd is) onder druk moeten zetten. Israël lijkt zijn strijd tegen de eenheidsregering op een lagere toon te voeren maar blijft eisen dat de PA-diensten, waaronder het veiligheidsapparaat het in geheel Gaza voor het zeggen krijgt. Als de VS daarin mee gaan komt het ofwel niet tot een hernieuwd vredesproces, ofwel de PA-eenheidsregering valt uit elkaar.
Ook de EU heeft zijn rol in het Midden-Oosten verbonden met de onderhandelingen tussen de twee partijen (Israël en PA) die moeten leiden tot een Palestijnse staat. De EU die in het verleden vaak een hoofdrol speelde bij donorconferenties stelt zich in de publiciteit terughoudend op. Uit Brussel komen van ambtelijk niveau signalen dat het geduld met Israël begint op te raken, maar daarvan komt op politiek niveau niet veel door.
Hamas heeft de afgelopen twee weken afspraken gemaakt met de PA en houdt het zoals gebruikelijk bij de gemaakte afspraken. De PA staat zoals gezegd onder druk om richting vredesproces te gaan onder voorwaarden die de lijn met Hamas kan doen breken. De politieke vleugel van de PA, met name Abbas en zijn onderhandelaars hebben hun positie door de afspraak met Hamas zien verbeteren. Zowel naar de Palestijnse achterban (die hen gebrek aan ruggegraat verwijt) als op het internationale toneel. Maar binnen de PA is een sterke vleugel die veel belangen heeft bij de samenwerking met Israël en de VS.
Doorslaggevend is of de Amerikaanse president, met tussentijdse verkiezingen voor de boeg, zal zwichten voor het Congres dat in navolging van de Israëllobby de vernietiging van Hamas wil.
bron:
imemc, 10/10
israelnationalnews, 10/10
arendt-art.de, 10/10
deutschlandfunk.de, 10/10
achtergrond:
http://jaffadok.nl/economische-ontwikkeling/