Nieuws van 11 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 november 2014

Israël’s interne politiek krijgt voorrang: confrontatiekoers

De Israëlische ambassadeur in Jordanië waarschuwt voor internationale gevolgen van een derde intifada. Maar de populariteit van ‘law-and-order’ is leidend.

Israëlische ambulance (foto: Maan News)

Daniel Nevo ziet als Israëlische ambassadeur in Jordanië dagelijks de gevolgen van de provocaties van nationaal religieuze joden op het Al Aqsa complex. Hij hield een toespraak in de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem ter gelegenheid van het feit dat twintig jaar geleden het vredesverdrag tussen Israël en Jordanië werd gesloten. Tekenend voor de gespannen situatie was dat de ambassadeur van Jordanië niet aanwezig kon zijn omdat hij was teruggeroepen door zijn regering. Ook andere vertegenwoordigers van het koninkrijk hadden zich afgemeld. Nevo waarschuwde voor het in gevaar komen van het vredesverdrag van 1994.

Hij waarschuwde vooral tegen het betreden van de Al Aqsa moskee door niet-moslims, in casu joden. Dat zou naar zijn mening een casus belli zijn voor veel moslims overal ter wereld. Wat het buurland betreft wees hij erop dat 65% van de zeven miljoen Jordaniërs van oorsprong Palestijn is (Jordanië heeft momenteel elf miljoen inwoners, waaronder enorme aantallen vluchtelingen). Jordanië heeft verdragsverplichtingen met betrekking tot de toegankelijkheid van het Al Aqsa complex. Het staat zwaar onder druk van de publieke opinie om verdere schendingen van de integriteit van het heiligdom te voorkomen en probeert omliggende moslimlanden, als Saoedie-Arabië, mede verantwoordelijkheid te laten dragen.

De VS hebben er bij Jordanië op aangedrongen te situatie te normaliseren en de ambassadeur weer te laten terugkeren. Joe Biden, de vice-president van de VS heeft in een toespraak tot joods-Amerikaanse leiders Israël gewaarschuwd voor zijn positie in de regio als gevolg van een eventuele escalatie. Hij vermeldde gesprekken (‘quiet conversations‘) die Israël voert met enkele landen in de regio, gericht op samenwerking op militair- en inlichtingengebied. Zonder ‘het veiligheidsnet van het vredesproces’ (de door de VS gewenste hervatting van de gesprekken met de Palestijnse Autoriteit) zou de huidige crisis volgens de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Shapiro, lastig te managen zijn.

Aanslagen en repressie

Bij twee afzonderlijke aanslagen gisteren zijn in Tel Aviv en in de Westoever doden en gewonden gevallen. De politie (in Israël) en het leger (in de bezette Westoever) arresteerde de Palestijnse verdachten en ook familieleden. Premier Netanyahoe heeft opdracht gegeven om het als straf verwoesten van de huizen van families van verdachten te versnellen. Gisteren kwam ook een Palestijnse arbeider om het leven bij een aanslag door een niet-geïdentificeerde aanvaller.

Pleidooi voor burgerbewapening

In een grote Israëlische online publicatie (Israel National News) heeft Zalmi Unsdorfer, voorzitter van Likoed Heroet in het Verenigd Koninkrijk en vaste columnist van het medium, gepleit voor het toestaan van het dragen van wapens door Israëlische burgers. In Israël en de bezette gebieden dragen nu reeds veel joodse burgers wapens. Het gaat tot nu toe om militairen-buiten-dienst en om ‘veiligheidsvrijwilligers’. In beide gevallen zijn daaronder veel kolonisten.

bron:

maannews, 11/11

Jerusalem Post, 11/11

israelnationalnews, 11/11

al aqsa moskee, jordanië, aanslagen, kolonisten