Nieuws van 11 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 januari 2015

Leiders naar Parijs

Aanwezigheid in Parijs na de fundamentalistische aanslagen, krijgt hoge symboolwaarde. In Israël ontstond zwaan-kleef-aan.

Netanyahoe toch naar Parijs

Al-Aqsa zonder Rotskoepel Moskee; foto verspreid door legerrabbinaat (bron: Electronic Intifada)

Premier Netanyahoe vertrok vanmorgen vroeg naar Frankrijk om aanwezig te zijn bij de massamanifestatie vandaag in Parijs, naar aanleiding van de twee aanslagen door religieuze fundamentalisten. In Israël was eerder meegedeeld dat de premier niet zou gaan. Daarvoor waren veiligheidsrisico’s opgegeven als reden. De ommezwaai kwam nadat bekend werd dat minister van Buitenlandse Zaken Lieberman naar Parijs zou gaan. Lieberman is leider van een van de partijen in de verkiezingsstrijd die gaande is in Israël.

In een officiële verklaring zei de premier dat de aanslagen in Parijs deel uitmaken van de strijd door de extremistische islam tegen ‘onze cultuur van vrijheid en de Westerse wereld’. Israëlische politici hanteren deze formuleringen vaak om aan te geven dat (joods-) Israël deel uitmaakt van de moderne, liberale Westerse cultuur. Ynetnews citeerde de premier als volgt: ‘These attacks in Paris are a direct continuation to extremist Islam’s fight against our culture of freedom and the Western world, actually, against the entire modern world, and also against moderate [gematigde] Arab countries and entire publics in the Muslim world‘. De term ‘gematigde Arabische landen’ wordt sinds enige tijd door Israëlische ministers gebruikt om potentiële bondgenoten in het Midden-Oosten aan te duiden. De belangrijkste daarvan zijn Egypte sinds het aan de macht komen van de generaals en Saoedie-Arabië.

Eerst Lieberman, daarna anderen

De symbolische leuze, met het Amerikaanse vrijheidsbeeld

De aankondiging dat premier Netanyahoe vanmorgen om 7.00 uur plaatselijke tijd toch naar Parijs zou gaan, kwam nadat Avigdor Lieberman bekend maakte dat hij Israël daar zou vertegenwoordigen. Het bericht over de ommezwaai leidde tot een geïrriteerde reactie op het ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘After he heard Lieberman was going, Netanyahu got nervous‘.

Ook Bennett

Na de bekendmaking vanuit het bureau van de premier deelde ook Naftali Bennett mee dat aan hij de optocht in Parijs zou deelnemen. Bennett is minister van Economische Zaken en en partijleider van een succesvolle nationaal-religieuze partij. Bennett is een concurrent voor Lieberman en Netanyahoe. Hij is erin geslaagd om een politieke vertaling te geven aan de vermenging van religie en joods nationalisme. Zelf religieus, vermijdt hij de traditionele religiositeit van fundamentalistische partijen als Verenigd Thora Judaïsme, waarbinnen nog altijd wantrouwen tegen de staat heerst. Zijn annexatieplan voor een groot deel van de Westelijke Jordaanoever slaat aan bij religieuzen die ‘Judea en Samaria’ als heilige grond zien waarover niet kan worden onderhandeld. Zijn nationalisme (Bennett beroept zich erop ‘vele Arabieren’ te hebben gedood als commandant in het leger) is aantrekkelijk voor een deel van de achterbannen van Likoed en Israel Beiteinu (Lieberman). Haaretz speculeert zelfs over een roulerend premierschap tussen Netanyahoe en Bennett.

Veel andere leiders

Onder degenen die in Parijs aanwezig zullen zijn, bevinden zich Angela Merkel, David Cameron, Matteo Renzi (Italië), Ahmet Davutoglu (premier Turkije), vertegenwoordigers van de Arabische Liga en leiders van Afrikaanse moslimlanden. Ook de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas zal aanwezig zijn.

Israël trekt aan Franse joden

Aliyah: ‘opstijging’, emigratie naar Israël

Gisteren heeft premier Netanyahoe Franse joden ‘en alle joden in Europa‘ opgeroepen ‘to come home to Israel‘. In een televisieoptreden refereerde hij aan religieus-nationalistische gevoelens door onder meer Jeruzalem te noemen als de plaats op aarde waarheen joden zich richten tijdens het gebed: ‘To all the Jews of France, all the Jews of Europe, I would like to say that Israel is not just the place in whose direction you pray, the state of Israel is your home‘. Volgens de Britse Telegraph is het aantal joden in Frankrijk, vooral door emigratie naar Israël in enkele jaren afgenomen van 500.000 tot 400.000 (deze spectaculaire cijfers heeft Jaffadok tot nu toe niet elders aangetroffen).

De ex-minister van onderwijs Gideon Sa’ar, invloedrijk binnen Likoed, riep de Israëlische regering op om onmiddellijk een plan te maken om de Franse joden te helpen bij hun ‘aliya’ (opstijging), dat wil zeggen hun ‘terugkeer’ naar Israël. ‘We have no other land’, zei Sa’ar. Op de achtergrond van deze opmerkingen van Netanyahoe en Sa’ar spelen de zorgen over de zogenaamde demografische tijdbom. Namelijk de vrees dat het aantal Palestijnen het aantal joden zou kunnen gaan overtreffen. Deze vrees is al oud, maar wordt politiek actueler naarmate de kans op een Palestijnse staat kleiner wordt en annexatie van de Westoever een thema in de politiek wordt.

bronnen:

israelnationalnews, 11/01

Jerusalem Post, 11/01

Ynetnews, 10/01

Haaretz, 10/01

Telegraph, 09/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/toekomst/

http://jaffadok.nl/natie-en-staat/