Nieuws van 11 januari 2014

I Israël daagt overleg uit

Israël heeft vrijdag de bouw bekend gemaakt van 801 woningen op de Westelijke Jordaanoever, 600 in Oost-Jeruzalem en de inschrijving geopend voor 582 woningen in Oost-Jeruzalem. Dezelfde gang van zaken leidde in 2010 tot mislukking van het overleg. Net als destijds komt langzaam de vraag naar voren: wie gaat de schuld krijgen van mislukking?

Veel partijen, waaronder de Nederlandse regering hebben gewaarschuwd dat degene die het overleg laat mislukken daarvoor een zware prijs zal betalen. De Amerikaanse woordvoerder heeft negatief gereageerd op de bouwplannen. Het was echter een standaardreactie zoals die in het verleden ook werd gegeven en die zonder gevolgen bleef. Noot van Jaffadok: Als de onderhandelingen mislukken zullen het in de praktijk de VS zijn die politiek beslissen wie de schuld heeft.

zie voor achtergrond: jaffadok.nl/algemeen-3

bron: http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/01/israel-announces-plans-more-settlements-2014110153735114390.html

 

II Nederland botst met Israël

De terugtrekking van pensioenbeleggingsfonds PGGM uit Israëlische banken leidt tot spanning met Israël. De Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp, is gisteren op het matje geroepen. De Nederlandse regering moet zich volgens Israël nadrukkelijk uitspreken tegen dit soort besluiten van bedrijven, “in de geest van de warme vriendschap tussen de twee landen”.

Belegger PGGM heeft zich uit de vijf grootste banken teruggetrokken vanwege de relaties tussen die deze hebben met economische activiteiten in de joodse nederzettingen. Die worden door Nederlandse regeringen (ook bijvoorbeeld Rutte I) illegaal geacht. In de afgelopen jaren werd een strafrechtelijk onderzoek gedaan (en weer gestaakt) naar Riwal, een bedrijf dat kranen verhuurde voor de bouw van de Israëlische muur. In 2013 stopte Haskoning met een project en recent blies waterbedrijf Vitens een samenwerking af. Minister Frans Timmermans staat zwaar onder druk om tegen het PGGM-besluit uit te spreken. In de media wordt een link gelegd met de ambitie die Nederland zou hebben om Timmermans in 2014 in een hoge Europese positie te plaatsen. Daar is instemming van de pro-Israëlische Angela Merkel feitelijk voor vereist.

bron: http://frontpage.fok.nl/nieuws/633521/1/1/50/israel-ontbiedt-ambassadeur-nederland-om-pggm.html

 

III Sharon overleden

Sharon tijdens de oorlog van 1973

Ariel Sharon, tot januari 2006 premier van Israël is vandaag overleden na acht jaar in coma te hebben gelegen. Hij begon zijn carrière als commandant van de beruchte “unit 101” en eindigde op de hoogste regeringspost. Hoe omstreden Sharon was blijkt uit de zeer uiteenlopende kwalifikaties die voor hem worden gebruikt: variérend “staatsman” (Nederlandse regering vandaag) tot “slager van Libanon” (onder andere in Libanon).