Nieuws van 11 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 december 2014

Geloof in praten over Palestijnse staat daalt

Een toenemend aantal Palestijnen ziet gewapend verzet als enige nog resterende middel. Dood PA-functionaris: veiligheidssamenwerking opgezegd?

Palestijnen: geloof in ‘praten’ daalt

Abu Ein tijdens zijn laatste confrontatie met Israël (middleeastmonitor)

Uit een opinieonderzoek door het “Palestinian Center for Policy and Survey Research” daalt onder Palestijnen het geloof in onderhandelingen aanzienlijk. 26% is nog voor voortzetting van de gesprekken met Israël. 42% is voor gewapend verzet en 56% is bereid een gewapende opstand te beginnen. De steun voor Hamas is in de Westelijke Jordaanoever toegenomen: Hamasleider Hanija heeft de steun van 53% van de ondervraagden. 38% zou Mahmoud Abbas steunen. Met de Palestijnse regering (PA) onder president Abbas (en Rami Hamdallah als premier) is nog slechts 26% tevreden.

Woordenstrijd over dood PA-minister

De dood van de Palestijnse (onder-) minister Ziad Abu Ein is door president Abbas een barbaarse daad genoemd. Zijn onderhandelaar Erekat sprak van moord en ‘zwaarwegende consequenties’. Abu Ein, voorzitter van de ‘Anti-Wall and Settlement Commission’ van de PA overleed nadat hij tijdens een vreedzame demonstratie was vastgegrepen door Israëlische ordetroepen en nadat er traangas was gebruikt. De informatie uit verschillende bronnen spreekt elkaar tegen.

De demonstratieve optocht had tot doel olijfbomen te planten op een stuk grond van een Palestijnse boer, die door militaire maatregelen niet meer bij zijn land kon komen, ‘om problemen met kolonisten te voorkomen’. In de buurt ligt een joodse nederzetting van waaruit geregeld geweld wordt gepleegd tegen Palestijnse boeren. Abu Ein verzette zich al tientallen jaren tegen de nederzettingenpolitiek van Israël en heeft vanaf 1979 zes jaar gevangen gezeten.

Een ‘zwaarwegend consequentie’ van de dood van Abu Ein zou kunnen zijn dat de samenwerking tussen de Israëlische en Palestijnse veiligheidsdiensten zou kunnen worden opgezegd door de PA. Volgens PA-woordvoerder Jibril Rajoub die daarover vannacht een mededeling deed heeft de PA besloten om alle vormen van veiligheidssamenwerking met Israël te beeïndigen. Vanmorgen was daarover in de media geen concrete informatie te vinden. Israelnationalnews citeert Kanaal 2 dat berichtte dat Abbas had besloten de veiligheidssamenwerking op te schorten. Deze samenwerking is in Palestijnse kring zeer omstreden en is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van de vijandschap tussen Hamas en Fatah (grootste partij in de PA). Israël en de VS hechten zeer aan deze samenwerking.

De Israëlische stafchef Gantz heeft extra troepen van het leger en van de grenspolitie naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd

Washington deelt tikje uit

De woordvoerder van het Witte Huis heeft gereageerd op een uitgelekte opmerking van de Israëlische minister van Defensie dat met het vertrek van president Obama over twee jaar, de bouw van nederzettingen weer in hoger tempo zal kunnen plaatsvinden. De woordvoerder Jen Psaki deelde mee dat ‘het klopt dat de president over twee jaar vertrekt’ maar dat het verzet van de VS tegen deze bouw staand beleid is, zelfs los van de twee partijen in de VS. Deze rimpeling bevestigt dat openbare beledigingen vanuit de Israëlische regering (die meestal voor binnenlandse comsumptie zijn bedoeld) niet meer worden geaccepteerd.

bron:

FAZ, 11/12

Maan News, 11/12

israelnationalnews, 11/12

aljazeerah, 11/12

jpost, 11/12