Turkije gaat door met Erdogan
De premier van Turkije, Erdogan won ruimschoots de presidentsverkiezingen. Israël en pro-Israëlorganisaties zijn niet blij met hem.
Erdogan behaalde volgens betrouwbare schattingen 52% van de stemmen. Zijn voornaamste concurrent Ihsanoglu 39% en de derde (koerdische) kandidaat 9%. De meer liberale, westelijke kustgebieden stemden op Ihsanoglu, het koerdische zuid-oosten op Demirtas.
Erdogan heeft nu twee termijnen als regeringsleider (premier) achter de rug. Zijn partijstatuut staat een derde termijn niet toe. De kritiek op Erdogan richt zich op zijn autoritaire regeerstijl. De verdiensten van deze zeer populaire leider liggen vooral op twee gebieden. Ten eerste het definitief terugdringen van de legerleiding uit hun machtspositie in de Turkse politiek. Ten tweede het zorgen voor een stabile politieke situatie, waardoor in de afgelopen tien jaar een spectaculaire economische groei mogelijk werd.
Het presidentsschap is in Turkije tot nu toe vooral een ceremoniële functie. Alle waarnemers verwachten echter dat Erdogan de beïnvloedingsmogelijkheden volledig zal gebruiken. En dat hij bovendien zal streven naar een grondwetsherziening die de president tot een leidende figuur maakt, zoals in Frankrijk en de VS (het “presidentiële systeem”).
Erdogan heeft zich de laatste jaren ontpopt als een felle criticus van Israël. Recent legde hij over de bombardementen op Gaza verklaringen af, waarin de term “genocide” viel. Hoewel dat door sommigen verkiezingsretoriek werd genoemd (Israël is in Turkije zeer impopulair) draagt dit bij aan een negatieve pers voor Erdogan in de VS en een deel van de Europese media.
In de Erdogan-critische media wordt hem de verslechtering van de relatie met Israël verweten. Volgens historici is dat op zijn minst een vertekening. De opvallend goede relatie tussen beide landen was voornamelijk beperkt tot een korte periode eind jaren ’90 van de vorige eeuw. De Turkse generaals waren toen voor het laatst aan de macht. Al sinds het begin van de twintigste eeuw, toen Theodor Herzl een deal wilde sluiten tussen de zionisten en de machthebbers in Istanboel, zijn de relaties met het zionisme (en later met Israël) matig of slecht geweest.
bron:
http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Aug-11/266765-victorious-erdogan-promises-new-era.ashx – ixzz3A43agviI
http://www.middleeasteye.net/columns/turkey-and-israel-problem-2049715003
Al Jazeera, 11/08/2014
Achtergrond: