Eenheidsregering vergadert in Gaza
Het gezamenlijk kabinet van Fatah en Hamas kwam gisteren bijeen in Gaza. De machtigen kijken met argusogen naar deze machteloze regering.
De eenheidsregering die de Palestijnse partijen Fatah en Hamas in april dit jaar vormden kwam gisteren in vergadering bijeen in Gaza. Voor het eerst sinds april. Het is ook voor het eerst sinds in 2007 Hamas de regeermacht in de Palestijnse Autoriteit (PA) werd ontnomen nadat de organisatie de Palestijnse verkiezingen had gewonnen, dat Hamas en Fatah op dit niveau gezamenlijk vergaderen.
Het officiële gespreksthema was de wederopbouw van de Gazastrook. Er is verder weinig bekend over de vergadering. Aangenomen moet worden dat er vooral gesproken zal zijn over technische details van de financiering en wellicht de werkzaamheden van PA-functionarissen, als zij de Rafah-grensovergang naar Egypte gaan bemannen. Dit is een kabinet van ‘technocraten’, mensen zonder politiek profiel en met weinig macht in hun achterban. De uit Gaza afkomstige leden, door Hamas naar voren geschoven, zijn geen (meer) lid van Hamas. Dus in de ogen van de VS en de EU: geen ‘terroristen’. Zij namen voor het eerst deel aan een kabinetsvergadering, omdat Israël hen niet toestaat Gaza uit te reizen naar het PA-centrum Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Premier is Rami Hamdallah, afkomstig uit Fatahkringen.
In de media wordt gespeculeerd over het achterliggende belang van de vergadering. Er wordt op gewezen dat Israël er niet in is geslaagd de samenwerking Hamas – Fatah te torpederen. Dit was volgens de meeste commentaren een van de doelstellingen van de Gazaoorlog en de hoofddoelstelling van de al maanden lopende arrestatiegolf op de Westelijke Jordaanoever. In de tweede plaats begint door te dringen dat, indien die samenwerking stand houdt ondanks de druk van Israël en het Amerikaanse Congres (waar velen de PA willen gaan straffen voor deelname van Hamas), dit een majeure verandering inluidt in het diplomatieke schaakspel rond het ‘vredesoverleg’.
In de Israëlische politiek zijn er grofweg twee stromingen rond deze ontwikkeling. De ene rond minister Livni, die van mening is dat internationale isolatie van Israël gevaarlijk is voor het land en vindt dat het ‘vredesoverleg’ een herstart moet krijgen. De tweede stroming, met minister Lieberman als spreekbuis, vindt dat de tijd rijp is voor unilateraal optreden van Israël in de bezette Westelijke Jordaanoever nu de etnische zuivering daarvan vrijwel is voltooid. Voor de lijn Livni is de PA noodzakelijk, desnoods met Hamas, zolang de fictie in stand blijft dat de ‘terroristen’ niet in de Palestijnse regering zitten. Voor de unilaterale strategie van Lieberman c.s. is de PA een hinderpaal geworden.
De VS zit tot nu toe op de lijn Livni, waarbij hier en daar wordt opgemerkt dat de president weinig prioriteit meer lijkt te geven aan afstemming met Israël: de vergadering in Gaza, volgens woordvoerdster Psaki (de president zelf doet nauwelijks nog uitspraken over het conflict), was a positive step. Het Congres volgt de Israëlische regering; die neigt naar een unilaterale lijn. De EU houdt strak vast aan het ‘vredesoverleg’ en de ‘zelfstandige Palestijnse staat’. Het EU-beleid hangt aan het voortbestaan van de PA.
De vergadering van de eenheidsregring in Gaza was, gelet op de berichten in de media inhoudsloos. Toch was hij belangrijk. Omdat hij plaatsvond.
bron:
israelnationalnews, 10/10
maannews, 10/10
aljazeera, 09/10