Nieuws van 10 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 10 november 2014

Brandhaarden: cynisme rond ‘vredesproces’ en Al Aqsa

Jordanië is boos maar heeft weinig speelruimte. Politie optreden ook in Israël zelf wordt harder. Netanyahoe ‘gegijzeld door radicaal rechts’.

Doelwit: Jeruzalem Light Rail die dagelijks door een Palestijnse wijk rijdt (foto: Hanna Baumann)

Jordanië boos

‘What is happening is a stab wound to the idea of peace (…)’ zei de eerste minister van Jordanië Abdullah Nsur volgens de kranten vanmorgen. Opvallend voor een Jordaanse regeringsleider was dat hij het geweld op het Al Aqsa complex in Jeruzalem een bewuste politiek van Israël noemde. Israël zou uit zijn op verandering van de status quo zoals die is vastgelegd in het Israëlisch-Jordaanse vredesverdrag van 1994. De gang van zaken is ‘not the result of administrative errors or acts by a few extremists but rather a clear government plan to change the realities at the holy places‘. De regering van Jordanië staat zwaar onder druk van een meerderheid van de bevolking die opzegging van het vredsverdrag wil. Nsur sloot dat echter ‘op dit moment’ uit.

Onrust in Israël zelf

In Oost-Jeruzalem, in de Westoever en in Israël bleef het dit weekeinde onrustig. Vannacht werd in Taibeh in centraal Israël een man uit zijn auto gejaagd die in brand was gestoken. In Umm el-Fahm in de ‘Triangle’, een voornamelijk door Palestijnen bewoond gebied in Israël, vonden arrestaties plaats nadat auto’s waren bekogeld onder andere op de snelweg van Tel Aviv naar Jeruzalem. Het doodschieten van een Palestijn in Kfar Kana/Galilea enkele dagen geleden, dat leidde tot demonstraties en een algemene staking onder Palestijnen in Israël, is door het in Israël gevestigde Adalah Legal Center for Arab Minority Rights een ‘executie’ genoemd. De autoriteiten en de mainstream media spreken van ‘een terrorist die de politie aanviel’.

Palestijns-Israëlische studenten hielden een demonstratie bij de Universiteit van Tel Aviv naar aanleiding van de dood van de man uit Kfar Kana. Ook in Haifa en Beersheva vonden soortgelijke demonstraties plaats.

Premier Netanyahoe heeft gisteren zijn beschuldiging aan het adres van de Palestijnse Autoriteit (PA) en president Mahmoud Abbas herhaald, dat de onrust in Jeruzalem en de overige gebieden (‘violence and terror’) mede wordt veroorzaakt door ophitsing (‘incitement‘) door de PA en zijn president. Deze beschuldiging past in een reeks uitspraken van Israëlische leiders volgens welke de PA een richting op gaat die haar ‘irrelevant’ maakt als gesprekspartner in het vredesproces (de VS doen er juist alles aan dit proces weer op gang te brengen). In een gisteren gehouden persgesprek stelde de directeur-generaal van het ministerie voor Strategische Zaken dat de boodschap die Abbas uitzend, heeft geleid tot ‘historic violence in the city’ (Jeruzalem). Deze uitspraken doen denken aan het ‘no partner for peace’ in de tijd van de tweede Palestijnse volksopstand (intifada).

Toenemende hardheid

In een vanmorgen bekend geworden rapport van de ‘Palestinian Prisoners’ Club’ (PPC) hebben de Israëlische autoriteiten sinds juni j.l. alleen in Oost-Jeruzalem 1.300 Palestijnen gearresteerd. Veertig procent daarvan was jonger dan achttien jaar. In die periode vonden in totaal 2.000 arrestaties plaats, waardoor het aantal Palestijnse gevangenen nu tot 7.000 is opgelopen.

Minister treedt af

Morgen treedt minister Amir Peretz af. Peretz behoort tot de naar Israëlische verhoudingen gematigde partij van Tzipi Livni. Hij is een oud-vakbondsman en was een aantal jaren geleden minister van Defensie. Hij stelt nu dat premier Netanyahoe zich heeft laten gijzelen door radicaal rechts terwijl ‘there’s a deep political crisis, economic crisis, social crisis’. Tzipi Livni blijft minister (op Justitie) hoewel zij als ‘trekker’ van het vredesoverleg al enige tijd gemarginaliseerd wordt.

bron:

presstv, 10/11 en 09/11

israelnationalnews, 10/11