Nieuws van 10 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 10 januari 2015

Hamasleider waarschijnlijk van Qatar naar Turkije

VS waarschuwen Turkije verdekt tegen het toelaten van Khaled Meshaal. Vergelijkingen tussen ‘Parijs’ en Midden-Oosten vliegen over en weer.

Hamasleider naar Turkije?

Meshaal. Israëlische minister: ‘doden hem bij de eerste gelegenheid’ (bron: naharnet, 21-05-2007)

Al dagenlang circuleren geruchten dat Hamasleider Meshaal de Golfstaat Qatar moet verlaten. Qatar had hem daar enkele jaren geleden onderdak geboden en een zekere bescherming tegen de Israëlische veiligheidsdienst. Qatar volgde jarenlang een onafhankelijke buitenlandpolitiek. De andere Golfstaten zijn meer afhankelijk van Saoedie-Arabië en volgen daarmee indirect de Amerikaanse lijn. Eind vorig jaar hebben het Egyptische militaire regiem en Saoedie-Arabië Qatar gedwongen tot een koerswijziging. Israël verwelkomde de ‘uitwijzing’ van Meshaal. Qatarese bronnen hebben het vertrek niet bevestigd.

In Turkije wordt door verschillen de media aangenomen dat Meshaal in dat land toevlucht kan vinden. Turkije heeft goede banden met Hamas. Intussen komen uit Amerikaanse regeringskringen waarschuwingen aan het adres van Turkije om zich niet in te laten met ‘terroristische organisaties’. Hamas wordt door de VS en Israël beschouwd als een terroristische organisatie. Europa heeft die lijn vanaf 2003 geleidelijk overgenomen.

Rouhani veroordeelt terrorisme van Parijs tot Palestina

President Rouhani van Iran heeft het terrorisme in Parijs vergeleken met het geweld van Israël tegen de Palestijnen. Hij maakte zijn opmerkingen tijdens de conferentie van islamitische landen. Rouhani zei onder meer dat Teheran, ‘condemns extremism, violence, and terrorism whether in Palestine, Lebanon and the Levant or in Paris and the United States‘.

Netanyahoe: Israël vecht samen met Europa

Premier Netanyahoe heeft gisteren wederom het geweld in Europa door mensen met een moslimachtergrond vergeleken met het geweld door Palestijnen. In het bijzonder stelde hij de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo op een lijn met de raketten die vanuit de Gazastrook op Israël werden afgevuurd.

PA’s Erekat: felle toespraak

De eerste onderhandelaar binnen de Palestijnse Autoriteit (PA) Saeb Erekat, heeft in een speech wederom taal laten horen die tot voor kort vanuit de PA-top moeilijk denkbaar was. Erekat noemde de voortdurende uitbreiding van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever een vorm van terrorisme die vergelijkbaar is met die van ISIS (of: ISIL, Islamic State in Iraq and Levant) in Irak en Syrië.

De vergelijking die Erekat trekt sluit aan bij verschillende van dat soort analogieën de laatste tijd door commentatoren. Herhaaldelijk wordt daarbij gesproken van ‘JSIL’ (Jewish State in Israel and Levant). Aan de basis van deze vergelijking ligt de aanname dat de etnische zuivering die plaatsvindt in de Westelijke Jordaanoever tot doel heeft om een zowel etnisch als religieus ‘zuivere’ staat te scheppen. Aan deze etnisch-religieuze zuivering zouden vergelijkbare uitgangspunten ten grondslag liggen als aan het project van ISIS.

Hezbollah: terrorisme schadelijker dan cartoons

De leider van Hezbollah Hassan Nasrallah heeft gisteren verklaard dat onthoofdingen en moordpartijen in naam van de islam, het geloof en de Profeet meer schaden dan boeken, films of cartoons kunnen doen. Nasrallah duidde op de gebeurtenissen in Parijs en op groepen als Al-Qaida en ISIS. Hezbollah is de organisatie die aan de zuidgrens van Libanon een einde heeft gemaakt aan de bezetting en geregelde invallen door het Israëlische leger en die in West-Syrië strijdt tegen de soennitische fundamentalisten. Door de VS en Israël en in navolging daarvan Europa, is Hezbollah op de lijst van terroristische organisaties gezet.

Amerikaans-joodse terrorist wilde al-Aqsa opblazen

Al-Aqsa

De Israëlische inlichtingendienst blijkt op 19 november 2014 een Amerikaans-joodse man te hebben gearresteerd die van plan was om de Rotskoepel moskee op het Al-Aqsa complex op te blazen. De 30-jarige man is van het christelijke geloof en werd deze week aangeklaagd. Volgens de aanklacht had hij zijn omgeving verteld over ‘his negative opinions toward the Arab population in Israel and his desire to cause harm to Islamic holy sites in Israel through the use of explosive devices‘. De verdachte beschikte over een arsenaal aan wapens en explosieven. Hij werkte samen met een Israëlische soldaat wiens naam niet bekend is gemaakt.

bronnen:

Jerusalem Post, 10/01

Today zaman (Turkije), 09/01

NYTimes, 09/01

al-Watanvoice (Eg.), 09/01

Middleeastmonitor, 09/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/hamas/

http://jaffadok.nl/hezbollah/