Nieuws van 10 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 10 februari 2015

Relatie Israël – joodse diaspora wordt politieker

Politiek dispuut over opvang van joden uit Europa. Joden in VS verzetten zich tegen etnische claim van Netanyahoe. Amerikaanse miljardair en media in Israël.

Politiek dispuut over joden uit Frankrijk, Ukraïne 

Herinneringsmonument voor vermoorde joden in de Ukraïne; Babi Jar, Kiew.

De voorzitter van de Jewish People Policy Planning Institute (JPPI) in Israël wil niet dat immigratie tot een strijdpunt van de actuele Israëlische politiek wordt gemaakt. Het plotseling ‘meenemen’ van de Oekraïnse joden in het programma om Franse en Belgische joden te stimuleren naar Israël te komen, heeft felle kritiek uitgelokt. Dat programma werd snel opgezet naar aanleiding van de moord op vier joden onlangs in Frankrijk. De minister voor immigratie Sofa Landver verdedigde haar plotselinge beslissing met het argument dat de burgeroorlog in de Oekraïne snelle beslissingen vergt. Het JPPI verzet zich ertegen dat door de politiek gedreven haast, totaal verschillende groepen immigranten over één kam werden geschoren. Franse immigranten zijn gemiddeld hoog opgeleid. Immigranten met een andere culturele achtergrond zoals uit de Oekraïne, die bovendien komen als gevolg van oorlog en armoede stellen geheel andere eisen.

De immigratie uit de ex-Sowjet staat Oekranïne valt in een routine die al 25 jaar geleden is opgezet met de val van het IJzeren Gordijn. De recente golf van Franse joden die naar Israël komen (Israël zelf verwacht daar nog veel meer van) heeft geleid tot improvisatie. Gesteld wordt door JPPI dat men Franse joden weer snel verliest als zij naar plaatsen als Dimona in de Negev woestijn worden gestuurd. NB: Het JPPI is een gespecialiseerde organisatie. Die verzet zich nu zij ‘overruled’ wordt door politici van een land (Israël) dat Westeuropese (en Amerikaanse) joden benadert vanuit het mogelijk wat provinciale wereldbeeld van Israëlische politici.

Palestijnse partijen boycotten Israëlische producten

Een ‘Palestijns Nationaal Comité’ dat spreekt namens het hele politieke spectrum (‘speaking on behalf of all Palestinian factions’) heeft zes Israëlische bedrijven aangewezen waarvan de producten zullen worden geboycot. Dat moet gebeuren in de Westelijke Jordaanoever en met ingang van woensdag (11/02). Het gaat om de bedrijven Tnuva, Osem, Elite, Prigat, Jafora en Strauss. De actie is een vergelding voor het niet afdragen van Palestijns belastinggeld door Israël. Daardoor kunnen door de Palestijnse Autoriteit de salarissen van tienduizenden ambtenaren niet meer worden betaald. Het comité presenteert zijn beslissing als ‘officieel’. Winkeliers en handelaren krijgen een week de tijd om hun voorraden te schonen van de verboden producten. NB: De Palestijnse Autoriteit zelf kan op grond van de Oslo Akkoorden niet oproepen tot dergelijke boycots.

‘Netanyahoe spreekt niet voor mij’

J-Street oprichter en directeur Jeremy Ben-Ami

Joodse organisaties in de VS die kritisch staan ten opzichte van de nederzettingenpolitiek van Israël, zijn in actie gekomen tegen de claim van premier Netanyahoe namens alle joden in de wereld te spreken. Volgens Israel National News is J-Street met de actie begonnen onder de slogan ‘Bibi Doesn’t Speak for Me‘ (‘Bibi’ is de bijnaam van Netanyahoe). De campagne heeft als ondertitel, ‘I am a Jew, and Bibi does NOT speak for me‘ en stelt verder dat ‘he certainly cannot claim any mandate to speak for Jews in the United States‘. De premier houdt volgens plan op 3 maart een nu reeds omstreden toespraak tot beide Huizen van het Congres in Washington.

NB: J-Street is een organisatie die een joodse staat Israël wil die zich heeft teruggetrokken uit de bezette gebieden. Deze opstelling, ‘Israël joods en democratisch’, krijgt steeds meer aanhang onder jonge Amerikaanse joden en onder liberale ‘reform joden’. Deze groepen identificeren zich volgens opinieonderzoeken minder met het huidige Israël. Bij hen is de claim van de Israëlische premier dat hij naar Washington komt, ‘not just as the prime minister of Israel but as a representative of the entire Jewish people‘, in het verkeerde keelgat geschoten.

Mediastrijd in Israël

De Israëlische premier heeft openlijk partij gekozen in een concurrentiestrijd tussen de twee grootste kranten. Yedioth Ahronot (Ynetnews) zou zich schuldig maken aan ‘an orchestrated and ridiculous campaign of slander (laster)’ tegen hem en de Likoed Partij. De leidende columnist van de krant antwoordde in een radio interview dat de premier paranoïde is en opgenomen zou moeten worden. Ook voor Israëlische verhoudingen zijn dit stevige uitspraken. Het opvallende aan de zaak is dat de aangevallen krant/website zware concurrentie ondervindt van Israel Hayom (Israel Today) die gratis wordt verspreidt en zeer pro-Netanyahoe is. Op zijn facebook account meldde de premier, die bij uitzondering persoonlijk in de slag ging: ‘It is time to put things on the table: the main source standing behind the wave of slander against me and against my wife is Noni Moses, the publisher of Yediot Aharonot and Ynet Website‘.

De financiële positie van Israel Hayom is sterk vanwege de steun van de Amerikaans-joodse casino-miljardair Sheldon Adelson. Deze Amerikaan is al jaren een zeer belangrijke steun achter de Likoed Parti, geleid door Netanyahoe. Yedioth Ahronot stelt al zeer lang niet alleen de politieke lijn maar ook het gedrag van de vrouw van de premier aan de orde, als corrupt en interveniërend in de politiek. Israel Hayom bereikt momenteel 39% van joods Israël; Yedioth Ahronot 35%.

Assad en VS: geen samenwerking, wel informatie

In een interview heeft de Syrische president Assad gezegd dat er in de strijd tegen ISIS en verwante groepen geen samenwerking is met de VS. Maar, er is wel een indirecte uitwisseling van informatie: ‘That’s true, through third parties, more than one party, Iraq and other countries, sometimes they convey messages, general messages, but there is nothing tactical. (…) There is no dialogue. There is, let’s say, information, but not dialogue.‘.

bronnen:

israelnationalnews, 10/02

Jpost, 10/02

Ynetnews, 10/02

New York Times 09/02 (print: 10/02)

Haaretz, 09/02