Nieuws van 10 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 10 december 2014

Met Kerst in de Veiligheidsraad?

Komt de ‘PA-resolutie’ deze Kerst in de VR? Het zou tot een cascade van kleine verschuivingen kunnen leiden in het machtsevenwicht.

PA-resolutie met Kerst?

Kerst in Nazareth, ‘where Jesus is said to have spent much of his life’ (Alarabiya)

De onderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit (PA) Saeb Erekat, heeft gisteravond gezegd dat de Veiligheidsraad (VR) van de VN rond deze Kerst een vaak aangekondigde resolutie zal ontvangen. Daarin wordt Israël opgeroepen om zich binnen drie jaar terug te trekken binnen de grenzen van 1967 (in dat jaar werden de bezette gebieden veroverd). Als de VR de resolutie verwerpt, bijvoorbeeld omdat de VS hun veto inzetten, dan zullen de Palestijnen diezelfde dag het Statuut van Rome tekenen om toelating te krijgen tot het Internationaal Strafhof (ICC).

De VS zijn tegen de behandeling van de resolutie en willen het vredesoverleg opnieuw opstarten. Door de val van het kabinet Netanyahoe zou dat pas mogelijk zijn na 17 maart en dan vermoedelijk pas na de totstandkoming van een nieuw Israëlisch kabinet. De PA wil die herstart van het ‘vredesproces’ ook, maar pas na het aannemen van de resolutie. Erekat zei te hopen dat de landen die partij zijn bij de 4e Conventie van Genève (internationaal verdrag dat regelt waaraan een bezettende macht zich moet houden) dit verdrag expliciet van toepassing zullen verklaren op de Westoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. De ‘bezette gebieden’ worden dan een bezet land ‘zoals in de Tweede Wereldoorlog’ (a country “under occupation,” just as nations were during World War II).

Erekat bevestigde een eerder bericht, volgens welk de PA aan de Secretaris-Generaal van de VN heeft gevraagd om bescherming van Palestina (international military protection from Israel). De Amerikaanse ambassadeur in Israël Shapiro, waarschuwde gisteren een Israëlisch gehoor tegen de gedachte dat de president in de laatste jaren van zijn tweede termijn niet met forse initiatieven zou kunnen komen. Hij wekte de indruk dat dat ook tijdens deze verkiezingstijd in Israël zou kunnen zijn.

Moshe Yaalon: even pas inhouden

Israëls minister van Defensie Moshe Yaalon, zegt (vandaag via Israeli Army Radio) dat het tempo van nederzettingenbouw op dit moment lager is dan Israël zou willen. Dit, als gevolg van ‘internationale druk, aangevoerd door de VS’. Hij sprak de hoop uit dat deze vertraging tijdelijk zal zijn ‘because the Obama administration “won’t be around forever‘. Yaalon heeft het afgelopen jaar eerder beledigende opmerkingen gemaakt richting de VS-regering.

OECD-rapport: sociaal-economisch probleem

Een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) geeft aan dat Israël slecht scoort op economische ongelijkheid. Het probleem zit hem vooral in de herverdeling door de overheid. Dat gaat om sociale correcties via huursubsidies, studietoelagen, bijstand en dergelijke. Sociaal beleid in Israël concurreert met uitgaven voor defensie en voor de kolonistenbevolking in de bezette gebieden.

Golfstaten anticiperen op sociale onrust

Saoedi-Arabië (S.-A.) en de kleine Golfstaten in de Samenwerkingsraad van de Golf (Gulf Cooperation Council, GCC) hebben een aantal maatregelen genomen die kennelijk anticiperen op de mogelijkheid van sociale onrust. Er zijn ministers vervangen in de sociale sector buiten Defensie en Buitenlandse Zaken (S.-A.) en er wordt een gezamenlijke politiemacht opgezet (binnen de GCC). Er zijn twee redenen voor ongerustheid. Ten eerste daalt de olieprijs fors waardoor er minder geld beschikbaar is voor geldstromen die voor de binnenlandse rust zorgen. In de tweede plaats doen deze landen actief mee met de VS-coalitie ‘tegen de terreur van ISIS’. Een spanningsbron is nu, dat er juist maar weinig licht zit tussen de Saoedische wahhabitische islam en de ideologie van de ISIS-leiders. NB: Er is de laatste tijd een stille toenadering tussen Saoedische heersers en Israël. Israël is onder de bevolking zeer impopulair.

bron:

dailystar (Lib.), 10/12

jpost, 10/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/saoedi-arabie-jemen/

http://jaffadok.nl/golfstaten/