Nieuws van 10 augustus 2014

Hamas biedt opening: aanvoer via zee

Er komt weinig naar buiten over de gesprekken in Caïro. Hamas concentreert zich op verlichting van de blokkade.

De haven van Gaza, een jaar geleden (foto: Al Jazeera)

Enkele uren voor de beeïndiging van de wapenstilstand heeft de woordvoerder van de militaire tak van Hamas zeer uitdrukkelijk verbetering van de haven en aanvoer van materiaal over zee genoemd als belangrijk punt. Israël praat over de aanvoer van cement over land, te controleren door de EU via de Eubam-missie. Gaza heeft met aanvoer via Israël slechte ervaringen. Egypte houdt zijn grens met Gaza potdicht. De haven, in combinatie met EU-betrokkenheid zou voor de korte termijn een bijdrage kunnen leveren aan het lenigen van de noodsituatie.

Hamas heeft de wapenstilstand enkele dagen geleden niet verlengd omdat Israël en Egypte geen beweging vertoonden op het punt van de blokkade. De anti-blokkadepolitiek van Hamas is in vijf punten samen te vatten (zie http://jaffadok.nl/nieuws-van-9-augustus-2014/). Hamas lijkt zich nu in Caïro te concentreren op de aanvoer van materiaal naar de Gazastrook over zee.

Volgens berichten (UNRWA) zijn 62.000 huizen verwoest, 32.000 zwaar en 179.000 licht beschadigd. Daardoor is 25% van de bevolking dakloos. Herstel zal zelfs met ongehinderde aanvoer van bouwmaterialen vele jaren duren. Aanvoer over land vereist door de opstelling van Israël, gecompliceerde onderhandelingen. Het recente verleden heeft geleerd dat Israël (en recent ook Egypte) de doorvoer kort na zo’n overeenkomst weer tot een minimum reduceert.

Vissers op het strand bij Rafah (foto: Lydia de Leeuw, blog A Second Glance)

De Palestijnse bevolking in Gaza blijft volgens berichten van journalisten ter plaatse in meerderheid achter Hamas staan. Reden daarvoor zou de overtuiging zijn dat alleen gewapend verzet Israël en de westerse regeringen in beweging kan brengen. De beweging die de 1,8 miljoen inwoners van Gaza willen is een opheffing of op korte termijn in ieder geval verlichting van de blokkade door Israël. Aan deze blokkade wordt door Egypte sinds de militaire staatsgreep meegewerkt.

 

Vanmorgen komt het Israëlische veiligheidskabinet bijeen om over voortzetting van de aanvallen op Gaza te overleggen.

bron:

972mag.com

israelnationalnews.com

http://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2014/08/gaza-nowhere-hide-20148516944492776.html

https://www.facebook.com/pages/UNRWA-Gaza-field-Office/121972364510797