Nieuws van 1 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 1 september 2014

Arrestatiegolf op de Westelijke Jordaanoever tijdens Gazabombardement. Foto: Maan News.

Westoever: Israël annexeert grond en bouwt door.
Arrestaties en slachtoffers, onder wie de veelbelovende voetballer Mohammed al Qatari.

Israëlische overheidsinstanties hebben het besluit genomen om 400 hectare grond in bezet gebied te annexeren. De grond is eigendom van Palestijnse boeren die er olijfbomen op hebben staan. Het besluit is naar internationale normen illegaal.
.

Het gaat om een gebied nabij de Palestijnse stad Bethlehem. In de buurt ligt de joodse nederzetting Gush Etzion. Internationaal wordt Israël er allang van beschuldigd Palestijnse steden te omringen met strategisch geplande nederzettingen, waardoor een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk wordt gemaakt.

De Verenigde Staten hebben afkeurend gereageerd op het besluit. De actiegroep Peace Now noemt het de grootste inname van land in dertig jaar. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas riep de Israëlische regering op de plannen terug te draaien.

Dezer dagen verscheen ook een rapport van de PLO met de naam “Business as usual” over dit soort praktijken. Op 25 en 26 augustus, het moment waarop internationaal aandacht uitging naar de wapenstilstand in Gaza, werden volgens het rapport drie projecten in gang gezet: in totaal 1.472 woningen, voor uitsluitend joden.

Tijdens de Gaza bombardementen brachten Israëlische politieke leiders naar het Israëlische publiek de boodschap (Netanyahoe op 11 juli): “The Israeli people understand now (dat wil zeggen: nu Israël zich moet verdedigen tegen het ‘terrorisme’ vanuit Gaza) what I always say: there cannot be a situation, under any agreement, in which we relinquish security control of the territory west of the Jordan River, (…)”. Deze uitspraken en de versnelling van de kolonisatie zijn beide relevant voor het antwoord op de vraag welke voorstelling de Israëlische politiek heeft van een Palestijnse staat.

Bekende voetballer gedood

Mohammed al-Qatari, voetballer, met Sepp Blatter.

Protesten van Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever werden tijdens de Gaza-actie met veel geweld bestreden. Tot de slachtoffers behoorde Ahmed Mohammed al-Qatari. Hij was een veel belovende voetballer die in het nieuws kwam toen Fifa-voorzitter Sepp Blatter hem een grote toekomst voorspelde. Hij werd twintig jaar. In de Israëlische pers besteedde alleen Gideon Levy hier aandacht aan. (www.haaretz.com)

 

bronnen:

trouw.nl

maannews.net

mondoweiss.net