Nieuws van 1 oktober 2014

PA/PLO, Israël: verbale oorlog

De reacties over en weer op de speech van de Israëlische premier in de VN, wijzen op escalatie. Verliezen VS de greep op de PA?

Hanan Ashrawi in de Leidse Pieterskerk als gast van de universiteit, juni 2011

PLO reageert op Netanyahoe

Hanan Ashrawi, een prominent lid van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) reageert op de vergelijking tussen de bombardementen op de Islamitische Staat en die op de Gazstrook, door te zeggen dat de Israëlische premier het contact met de werkelijkheid kwijt is, dat diens speech misleidend is en dat hij feiten manipuleert. Sprekend over de recente acties van het Israëlische leger herhaalt zij de termen ‘massamoord’ en ‘oorlogsmisdaden’. Zij bevestigt daarmee de verandering in toon en woordkeus van de leiding van de Palestijnse Autoriteit (PA), met name door Mahmoud Abbas in zijn rede voor de VN.

Hotolevy reageert op Netanyahoe

De plaatsvervangend minister voor Transport in de Israëlische regering, Tzipi Hotolevy wijst op een ander aspect van de tekst die Natenyahoe in de Algemene Vergadering uitsprak. De premier sprak over Egypte en Saoedie-Arabië en hintte op andere oplossingen dan het “verdelen van het land” (in een joodse en een Palestijnse staat): “In principle, there was an official announcement [in the speech] that the two-state solution is impossible and that a Palestinian state will not be established”. Het joodse volk is de enige soeverein in het gehele gebied, stelt zij, “inclusief Sechem (Nabloes) en Hebron”, “hoewel wij in Ramallah en Shechem door de Oslo Akkoorden de effectieve controle hebben verloren”. De Palestijnen daar zullen geen “supporters van ons” worden, daarom moet erover worden nagedacht hoe Israël met die feitelijke aanwezigheid omgaat “without it affecting the demography”.

Hotolevy trekt vervolgens de conclusie dat de westelijke Jordaanoever (“Judea en Samaria”) geannexeerd moeten worden, een visie die steeds vaker openlijk wordt uitgesproken door Israëlische politici. Daarbij interpreteerd zij de opmerkingen van haar premier over Egypte en Saoedie-Arabië als het zoeken van steun voor een confederatie. Dat wil zeggen, een joodse staat tot aan de rivier de Jordaan met binnen die structuur een Palestijnse entiteit.

Aangenomen moet worden dat Hotolevy in israelnationalnews van vandaag verwoordt wat leeft bij de meerderheid van de Likoed partij en de partijen rechts daarvan en dat haar interpretatie van de woorden van de premier de zegen van ‘hogerhand’ heeft. “It was an important speech”, is een van haar uitspraken die gezien haar positie en het medium waarin zij worden gedaan vooral voor binnenlands gebruik zijn.

PA reageert op Washington

Saeb Erekat, de onderhandelaar van president Abbas verklaarde dat het gebruik van de term ‘genocide’ in de speech van Abbas terecht was. Hij bevestigt daarmee de bewoordingen die door het Witte Huis fel werden afgewezen. De woordvoerdster van de Amerikaanse president had onmiddellijk na de toespraak van Mahmous Abbas gereageerd en verklaard dat deze “included offensive characterizations”.

 

bron:

israelnationalnews, 01/10

pressTV, 29/09

 

achtergrond:

http://jaffadok.nl/een-staat/