Nieuws van 1 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 1 januari 2015

Palestijnen op tweesprong

Na verlies in VR tekent PA toetreding tot vele VN-organisaties. VS en Israël dreigen. Zet PA toetreding tot ‘Rome’ door?

VN: Palestijnen beraden zich

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft zijn dreigement om naar het Internationaal Strafhof te gaan omgezet in een belangrijke stap in die richting. President Abbas van de PA tekende de vereiste documenten om toe te treden tot een groot aantal internationale organisaties, waaronder het Internationaal Strafhof (ICC). Dat gebeurde enkele uren na het mislukken van de poging om voldoende stemmen te krijgen voor de resolutie met een deadline voor het einde van de bezetting door de Veiligheidsraad (VR).

Hani al-Masri: niet alleen diplomatie, ook verzet en boycot

Abbas staat onder grote druk van zijn achterban. De stemming leverde niet het door de PA gewenste resultaat op nadat Nigeria verrassend niet voorstemde (http://jaffadok.nl/nieuws-van-31-december-2014/). De achterban blijft zich echter afvragen wat de PA bewoog om het voor 1 januari tot stemming te laten komen, terwijl de politieke verhoudingen in de VR vanaf vandaag gunstiger zijn. Ook wordt de diplomatieke inspanning van de PA onvoldoende genoemd. Momenteel is er wel steun voor de stap in de richting van het ICC (die formeel bestaat uit aansluiting bij het Statuut van Rome). Politiek analist Hani al-Masri benadrukt dat diplomatie nuttig kan zijn maar niet voldoende is: ‘Diplomacy alone doesn’t work. It’s important if it is used as a strategy alongside others, like popular resistance and boycott‘.

Het door Abbas getekende document voor toetreding tot het Statuut van Rome zou volgens berichten van gisteren volgens de standaardprocedure inmiddels zijn voorgelegd aan de Secretaris-Generaal van de VN. Die moet een en ander doorgeleiden, wat volgens verwachting een formaliteit is. Uit mediaberichten van vanmorgen blijkt echter dat het document door de PA vertegenwoordiger in New York nog niet is overhandigd.

ICC: zet PA door?

Israelnationalnews van vanmorgen meldt dat het overhandigen van het ‘Rome-document’ aan de Secretaris-Generaal is uitgesteld tot het einde van deze week. Een juridisch adviseur van de Palestijnse missie bij de VN kon geen verklaring geven voor het uitstel. Een woordvoerder van het State Department in Washington zei dat de VS zeer zijn gekant (‘strongly opposed‘) tegen de gang naar het ICC. Het lijkt erop dat Washington onder andere de mogelijkheid vreest dat het ICC niet alleen naar oorlogsmisdaden kijkt vanaf het moment van toetreding van de eventuele klager (de PA) maar ook naar misdaden in het verleden. In dat geval komen ook de bombardementen op Gaza in 2014 en eerder in beeld. Gisteren gaf een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS een verklaring uit die duidt op intense druk vanuit de VS op de PA om niet naar het ICC te gaan: ‘We are deeply troubled by today’s Palestinian action regarding the ICC‘.

Reacties in Israël

Nitsana Darshan-Leitner: ICC could be a game-changer

In Israël klinken de officiële reacties vanuit de regering zelfverzekerd: ‘dit zal als een boemerang terugslaan op de PA zelf‘. Juridische deskundigen zien dat genuanceerder. De directeur van het Shurat Hadin Legal Center, Nitsana Darshan-Leitner wijst erop dat niet alleen Gaza in beeld kan komen als oorlogsmisdaad maar ook de nederzettingenbouw, ook die in Jeruzalem. Haar inschatting is dat Israël dan niet sterk staat. Als Israël dat verliest dan volgt een cascade van voor Israël zeer negatieve stappen: internationale opsporingsbevelen van Israëlische kopstukken, weigering door Israël deze uit te leveren, sancties door landen die zijn aangesloten bij het Statuut van Rome. ‘And if they [Israël] lose and they’re convicted for war crimes, it would be a game-changer. It would drop Israel to the bottom tier internationally.’ Om deze reden spreken sommige Israëliërs over de gang naar het ICC als een ‘atoombom’ in handen van de PA.

bronnen:

Al Jazeera, 31/12/14

israelnationalnews, 01/01

jpost, 01/01