Nieuws van 1 februari 2014

Een Economisch Plan voor Palestina

Een spectaculair economisch stimuleringsplan voor de Palestijnen leidt al een jaar tot speculaties. Gesproken werd over bedragen van 3 tot 4 miljard dollar. Nu worden hogere bedragen genoemd. Er is echter nog steeds geen concrete informatie over het plan. Critici worden achterdochtig.

Aan de zijlijn van de onderhandelingen tussen John Kerry en de Israëlische regering lijkt een grote beloning klaargezet te worden voor de Palestijnen in de bezette gebieden. Het doel zou zijn een verdubbeling van het nationaal inkomen in de gebieden die door de Palestijnse Autoriteit bestuurd zullen gaan worden. Hoewel Kwartet-voorzitter Blair spreekt van historisch plan nemen de kritische vragen bij het plan toe.

bron:
http://mondoweiss.net/2014/01/economic-palestine-investment.html

Achtergrond en analyse: jaffadok.nl/externe-hulp
Mening: jaffadok.nl/columns/rawabi-investering-in-vrijheid

 

Palestijnen bezetten verlaten huizen in de buurt van Jericho. bron: aljazeera.com

Spanning neemt toe in de Jordaanvallei

300 Palestijnen, vergezeld door Israëlische activisten hebben vrijdag bij Jericho (in de Jordaanvallei) geprotesteerd tegen het verjagen van Palestijnen uit dit gebied en het verwoesten van hun huizen. De acties zijn op dit moment politiek extra belangrijk omdat de Israëlische regering lijkt te zwichten voor de kolonisten beweging. Premier Netanyahu heeft verklaard dat hij “(…) did not intend to uproot any Israeli citizen” van de Jordaanvallei als deel van een vredesakkoord.

bronnen:
http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/01/hundreds-protest-against-israeli-settlements-20141311844770384.html
en:
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.570418