Israël met zichzelf bezig. Hamas en Fatah met elkaar
Woordenstrijd tussen Abbas en Netanyahoe; de echte vijand voor beiden is Hamas. Premier en Lapid worden geen vrienden. Professot Plaut kastijdt Europa.
Escalatie tussen Hamas en Fatah
Hamas verklaarde gisteren op een persconferentie in Gaza dat de eenheidsregering met Fatah is geëindigd. De afspraak van afgelopen zomer gold voor zes maanden. Voor een vervolg zullen nieuwe gesprekken plaatsvinden. Hamas blijft geïnteresseerd in nationale eenheid, te realiseren in een gezamenlijke regering binnen de Palestijnse Autoriteit (PA). De sfeer tussen beide partijen is zeer slecht. Hamas wordt vanuit de PA beschuldigd van geheime onderhandelingen met Israël. Hamas verwijt PA-president Abbas geen enkele verantwoordelijkheid te nemen voor de Gazastrook en van het arresteren in samenwerking met Israël, van Hamasleden in de Westelijke Jordaanoever.
Vandaag cruciaal gesprek over coalitie
Premier Netanyahoe en minister van Financiën Lapid hebben vandaag een gesprek over hun in het openbaar uitgevochten conflict. De publicitaire voorbereiding vanuit het bureau van de premier is stevig en duidt op voorbereiding van de publieke opinie op verkiezingen. De premier zet zich neer als staatsman die Israël moet regeren in moeilijke tijden. Lapid stelt dat hij niet verder kan zolang de premier zijn begroting voor 2015 blijft saboteren. Beiden beschuldigen elkaar van geheim overleg met de twee kleine orthodoxe partijen. Bij dit laatste heeft Netanyahoe de schijn tegen maar de grootste kranten mee.
Abbas naar ICC? Dan ‘price tag’
Mahmous Abbas herhaalt dat hij zijn resolutie – Israël moet zich achter de grenzen van 1967 terugtrekken binnen een deadline – naar de Veiligheidsraad (VR) wil sturen. De Arabische Liga wil die voor hem formeel voorleggen aan de VR. In de (bijna) zekerheid dat de VS de resolutie zal blokkeren, neemt Abbas zich naar zijn zeggen voor om vervolgens Israël aan te klagen bij het Internationaal Strafhof (ICC). In de Israëlische media duikt vandaag een plan op om terug te slaan. Qatar en Turkije zouden worden aangeklaagd wegens steun aan een terroristische organisatie: Hamas. De juridische haalbaarheid van dit plan schijnt gering te zijn. Daarom duidt het eerder op een door de regering ingestoken pr-offensief voor-het-geval-dat.
De kwestie van zelfbeschikking
In de online publicatie ‘Israël National News’ van 30 november beschrijft prof. Steven Plaut van de Universiteit van Haifa hoe Israël diplomatiek kan terug slaan als Europese landen door gaan met de staat Palestina te erkennen. Israël zou de onafhankelijkheid van Vlaanderen kunnen erkennen. Ook andere Europese landen dreigt een dergelijke straf: de Faroer eilanden, Frans Baskenland, Sleeswijk Holstein en last but not least: Friesland. NB: Het is niet waarschijnlijk dat dit officiële Israëlische politiek wordt. Al was het maar omdat Europese politici zo op het idee zouden kunnen komen dat binnen één staatsinrichting verschillende culturen, talen, religies en andere etnische verschillen kunnen worden samengebracht.
bron:
israelinternationalnews, 01/12 en 30/11
jerusalem post, 01/12 en 30/11