Nieuws van 06/01/2014

DESTABILISERING VAN LIBANON

President Suleiman van Libanon maakt Saoedisch-Franse militaire hulp bekend. 29/12/2013

Enkele dagen geleden stierf een terroristenleider in een Libanees ziekenhuis. Zijn organisatie stond op de Amerikaanse terroristenlijst. Maar niet Al-Majid zelf. Het Libanese publiek gelooft dezer dagen niet in de aangegeven doodsoorzaak: nierproblemen. Iran had een verzoek ingediend hem te mogen ondervragen. Maar “het redden van het leven van Al-Majid had prioriteit”.

Libanon was ooit één met Syrië; de Franse koloniale macht haalde het uit elkaar. Syrië had er altijd grote invloed: Libanon zelf is een zwakke, verdeelde staat. Nu het Syrische bewind in de burgeroorlog is verwikkeld dringen andere buitenlandse machten op. Saoedie-Arabië (soennitisch) wil het Libanese leger gaan financieren. Frankrijk wil (van dat geld) wapens leveren. Een groot probleem vormen momenteel aanslagen door (vermoedelijk) soennitische bendes. Bijvoorbeeld de aanslag in november op de Iraanse ambassade.

Geruchten gaan over steeds nauwere banden tussen Al-Qaeda en andere Libanese (ook soennitische) splintergroepen en banden met de Saoedische geheime dienst. Van de aanslag op de ambassade wordt zowel Saoedie-Arabië (door Iran, shiitisch) als Israël (door Hezbollah, shiitisch) verdacht.     

bron: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/01/lebanon-alqaeda-majed-death.html

Zie voor achtergrondartikel over Hezbollah (een cruciale speler Libanon): jaffadok.nl/hezbollah