Nieuws rond de jaarwisseling

Rehabilitatie voor joodse homo’s

Ieder jaar raakt er nieuws vermalen tussen de kerstbomen en de oliebollen. En op 2 januari, als het journalistieke leven weer op gang komt, is het voorgoed weg. Onderstaand bericht dreigde ook dat lot. Ware het niet dat Jaffadok pal staat, ook op de eerste dag van het jaar.
De plaatsvervangend minister voor Religieuze Zaken in Israël, rabbi Eli Ben Dahan gaf joodse homo’s op de volgende wijze een pluim waar zij weer even mee voort kunnen:
Vraag: What will you do if the Knesset votes on a bill legalizing gay marriage?
Antwoord: No way. Also, a Jew cannot marry a gentile.
V.: Is that the same thing?
A.: We don’t recognize either of them. And anyway, a Jew always has a much higher soul than a gentile, even if he’s gay.
 
bron: http://972mag.com/nstt_feeditem/israeli-deputy-minister-jews-have-a-higher-soul-than-gentiles-even-if-theyre-gay/

 

Palestijnse christenen in het leger?

Father Gabriel Naddaf. bron: The Times of Israel

Binnen de kleine christelijke gemeenschap in Israël is discussie losgebarsten over het wel of niet dienen in het leger. Al een aantal jaren probeert het leger Palestijnen in het algemeen, over te halen tot een vorm van dienstneming. Vanuit de Palestijnse gemeenschap leidt dat tot verzet vanwege de vrees voor een verdeel-en-heersbeleid. Voor individuele Palestijnen kan medewerking grote maatschappelijke voordelen geven. De Oosters Orthodoxe geestelijke Gabriel Naddaf is nu “om”. De Oosters Orthodoxe kerk heeft veel aanhangers in onder meer Griekenland en Rusland. De betrekkingen tussen Griekenland en Israël zijn de laatste jaren verbeterd. Tussen Israël en Rusland zijn de contacten intensiever dan voorheen. De media geven niet aan of er een verband is tussen het een en het ander. De Oosters Orthodoxe kerk heeft in deze landen wel een traditie van zich nauw aansluiten bij het overheidsbeleid. Premier Netanyahu heeft met juridische maatregelen gedreigd tegen ieder die Naddaf en zijn volgelingen wil verhinderen dienst te nemen in het leger.

bron: https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/9010-campaign-to-enlist-christians-into-the-israeli-army-creates-social-divisions

Voor achtergrond: jaffadok.nl/israelische-palestijnen-2