Nieuws 4 januari 2014

Een gifpil voor het Kerryoverleg?

Terwijl John Kerry vier dagen heen en weer pendelt tussen Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, vraagt de New York Times zich af of er een gifpil in het hoofdgerecht wordt gestopt. Premier Netanyahu heeft de laatste tijd verschillende keren de eis op tafel gelegd dat de Palestijnen Israël erkennen als joodse staat. Het punt is niet nieuw. Netanyahu heeft het sinds 2007 herhaaldelijk opgebracht. Nu komt het bovenaan de agenda op een cruciaal moment. Hij noemt het: “the real key to peace”, “the minimal requirement” en “an essential condition”. Als de VS hiermee akkoord zouden gaan, al dan niet in een diplomatieke verpakking, dan valt niet goed in te zien hoe de huidige Palestijnse leiding (die vanuit de achterban zowiezo al van softheid wordt beticht) daarmee akkoord kan gaan. Volgens Palestijnse bronnen overwegen de VS om Netanyahu tegemoet te komen. Israël zou bezig zijn Europese landen die kant op te krijgen.

De NY Times wijst er op dat erkenning van Israël als joodse staat grote consequenties heeft voor de 1,6 miljoen Palestijns-Arabische staatsburgers van het land. Datzelfde geldt voor de vluchtelingenkwestie. Misschien het meest fundamenteel: het impliceert feitelijk dat de vraag wie in de laatste 1900 jaar in het land hebben gewoond tot non-issue wordt verklaard.

bron: http://www.nytimes.com/2014/01/02/world/middleeast/sticking-point-in-peace-talks-recognition-of-a-jewish-state.html?_r=0