Nieuwe Palestijnse regering

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 juni 2015

Nieuws van 24 juni 2015

Technocraten vervangen door politici? Druzen: stille wateren, diepe gronden. VN-rapport Gaza doet pijn.

Verandering ‘eenheidsregering’ op komst

Intussen: inwoners Gaza gestraft, mogen toch niet naar Al-Aqsa (Maan News)

Voor volgende week worden grondige wijzigingen aangekondigd in de samenstelling en de structuur van de eenheidsregering. Die werd vorig jaar zomer gevormd door de partijen Fatah en Hamas. De PLO, de overkoepelende Palestijnse politieke organisatie heeft gisteren wijzigingen aangekondigd. De huidige uit partijloze technocraten bestaande regering zal aftreden. De berichtgeving is onduidelijk en deels tegenstrijdig. Sommige berichten duiden erop dat er wordt gewerkt aan een regering die bestaat uit partijpolitici in plaats van technocraten. Hamas en de Islamitische Jihad hebben verklaard niet bij deze veranderingen te zijn betrokken door de PLO.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766109

Poging druzen te kalmeren

De onrust binnen de drusische gemeenschap in Israël baart ook het leger zorgen (druzen doen al tientallen jaren dienst in het leger). De drusische oud IDF-generaal Imad Fares probeert in enigzins militaire stijl de rust te doen wederkeren. Tegelijkertijd ontneemt hij de druzen de hoop dat het leger de door islamisten bedreigde druzen in Syrië zal helpen door te interveniëren. Jerusalem Post: ‘One of the senior Druse figures in Israel, Brigade-General (reserve) Imad Fares, said Tuesday that the defense establishment will not, and should not, intervene in the fighting in Syria to help the country’s embattled Druse community. Speaking in an exclusive interview with The Jerusalem Post’s sister publication Maariv, Fares, sought to calm recent tensions, voiced his support for the defense establishment and vowed that the Druse community would remain loyal.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Former-Senior-army-official-The-IDF-cannot-intervene-in-Syrias-war-406914

Arrestaties onder druzen

Bron of aanleiding voor onrust: geweld tegen Syrische druzen (Hadar, 20 juni, Maan News)

In Noord-Israël zijn vannacht tien druzen gearresteerd die zouden hebben deelgenomen aan de aanvallen op twee ambulances die uit Syrië kwamen. De arrestaties vonden plaats in het door Israël geannexeerde deel van de Golan en in Galilea. Israël en een deel van de drusische leiders maken zich zorgen over de loyaliteit van de druzen aan de staat Israël, die jarenlang niet ter discussie stond. Voor Israël is het bovendien niet plezierig dat zijn steun aan het jihadistische al-Nusra Front in Syrië in de schijnwerpers komt. Ook komen als gevolg van de gebeurtenissen de politieke verschillen aan het licht tussen de druzen in Israël, Syrië en Libanon. Er zijn in Israël restricties opgelegd (‘gag order’) voor het geven van informatie over deze zaak.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4672127,00.html

De aanvallers waren met velen en de actie was gepland:

http://www.jpost.com/Israel-News/Wave-of-arrests-in-Druse-attacks-on-IDF-ambulances-mob-killing-of-Syrian-national-406969

Israëlische campagne in EU nav VN-rapport

De Israëlische diplomatie tracht binnen de EU actief om de schade die voortvloeit uit het ‘Gaza rapport’ van de Commissie Davis, te beperken: ‘Israel has launched a diplomatic campaign aimed at minimizing the damage done by the report released Monday by the UN Human Rights Council’s investigative committee regarding its 2014 war with Hamas, known as Operation Protective Edge.’

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.662702

over het VN-rapport:

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.662389

“Israël leidt grote schade door VN-rapport”

Een opiniestuk van de bekende commentator Nahum Barnea in Yedioth Ahronot bevat een in Israël vrij breed gedeelde visie op het bloedbad in de Gazastrook vorige zomer: een noodzakelijke strijd tegen terrorisme, de onvermijdelijkheid daarbij van menselijke ellende, de oneerlijke beoordeling van Israël (meten met twee maten) en het negeren door de internationale gemeenschap van de misdaden van Hamas. Ook Barnea schrijft dat Israël aan schadebeheersing moet doen, maar zonder de illusie dat het land eerlijk zal worden beoordeeld: “Gaza reconstruction in exchange for demilitarization’ won’t affect the dark and hostile majority in the UN Human Rights Council, but it will give Israel a lot of credit.” Barnea deelt het besef in politieke kringen dat de pr-strijd rond het VN-rapport niet gewonnen kan worden. De VN, de BDS-activisten en de media zijn daaraan schuldig: “No criticism, no attempt to search for the truth. It was another victory for the BDS campaign. While the headlines in the world are that “both sides committed war crimes,” no one cares about Hamas. The target was and remains Israel.”

De kritiek van Barnea richt zich ook tot de Israëlische regering, die een initiatief moet nemen dat verder gaat dan het bedrijven van pr: “Israel can take action even vis-à-vis a dark and hostile council [de VN]. For example, it can advance an initiative of reconstruction [van de Gazastrook] in exchange for demilitarization. (…) Even on Monday, when all media outlets in the world were waiting for Prime Minister Benjamin Netanyahu’s response, he could have said: “We have no interest in harming the Strip’s resident. We are extending our hand to them in peace. Want a port? Want an end to the siege? No problem. Under one condition – demilitarization.””

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4671913,00.html

achtergrond:

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=51215 – .VYpl5eeexPM (presentatie rapport Davis)