Nieuw politiek blok: Griekenland, Israël, Cyprus

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 18 mei 2016

Nieuws van 18 mei 2016

EU-lid Griekenland zoekt zijn vrienden sinds 2007 buiten Europa. In Israëlische politiek broeit iets.

Militaire samenwerking Israël, Griekenland, VS

De premiers van Israël, Cyprus en Griekenland.

De Israëlische marine heeft zojuist een gezamenlijke mlitaire oefening met de Verenigde Staten en Griekenland afgesloten. Centrum was een Navo-basis op een van de Griekse eilanden. Een van de officiële doelen was volgens het Israëlische leger, het onderscheppen van terroristen. Een woordvoerder voegde daaraan toe, “that the reason for holding the drill was to “share information and techniques with other militaries, sail to a far off destination, and learn from mutual debriefings.” Het feitelijke doel lijkt te zijn, het op elkaar afstemmen van procedures en technieken tussen Israël en andere Navolanden: “All of our fighting techniques are similar, and the drills were in accordance with NATO standards.”

Samen de Middellandse Zeebodem exploreren heeft een prijs ….

De samenwerking tussen Israël en Navo- en EU-lid Griekenland bloeide op in de tijd waarin de regering Erdogan van Turkije (Navo-lid) erin slaagde om de Turkse militairen uit de politieke macht te verdrijven. Voor die tijd (globaal: voor 2005) waren de Turkse militaire machthebbers en hun inlichtingendiensten, op Israël en de VS gericht. Het kleine Cyprus maakt overigens deel uit van het politiek-militair blok dat inmiddels rond de Middellandse Zee ontstaat.

(Israel National News, 18 mei 2016)

Nationale regering? Netanyahoe spreekt Liberman

Premier Netanyahoe zou volgens de Jerusalem Post vanmiddag met de leider van de oppositionele partij Beteinu praten over eventuele toetreding tot het kabinet. Ondanks andersluidende berichten brengen andere nieuwsbronnen (Walla) nog concretere informatie, geciteerd door Jpost: “Netanyahu is expected to dismiss Moshe Ya’alon from his position as defense minister in order to pave the way for Avigdor Liberman’s entry into the ruling coalition.” De extreem rechtse Liberman zou dus de post van minister van Defensie kunnen krijgen.

Jerusalem Post, 18 mei 2016

NB: Alles wijst erop dat de belangrijkste partijen aansturen op een regering met brede steun in de Knesseth, in elk geval Likud en Zionist Union. Dat zou besluiten mogelijk maken over bijvoorbeeld een (formele en tijdelijke) stop op de bouw van nederzettingen, omdat het kleinere regeringspartijen de macht ontneemt om met de val van het kabinet te dreigen. Zie hieronder: achtergrond.

Herzog: Met mij nog geen overeenstemming

Een woordvoerder van oppositieleider Isaac Herzog wees er vanmorgen op dat er nog geen definitieve overeenstemming was tussen Herzog en Netanyahoe: “There is no agreement and nothing is finalized. The statehood issue has been and remains the central point of contention. Things remain stagnant around the ability to promote a separation plan, and around other major diplomatic issues.”

Jerusalem Post, 18 mei 2016

Vanmiddag houden Liberman en Herzog kort achter elkaar een persconferentie.

Israel National News, 18 mei 2016

achtergrond:

http://jaffadok.nl/turkije/

http://jaffadok.nl/israel-sorteert-voor-op-clinton-ii-parlement-jordanie-tegen-vredesverdrag/