Netanyahoe kiest voor ‘Alleingang’

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 22 juni 2015

Nieuws van 22 juni 2015

Het Franse initiatief: opvallende stilte in Washington en Brussel. Wacht Israël op volgende Amerikaanse president?

Fabius spreekt Netanyahoe

Hou de Fransen in de gaten.

Frankrijks minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, bezoekt het Midden-Oosten om het Franse voorstel te promoten dat beoogt het vredesproces onder de hoede van de veiligheidsraad weer op te starten (ook: http://jaffadok.nl/rivlin-netanyahoe-zetten-palestijnse-leiders-onder-druk/). Fabius heeft vlak voor zijn reis overleg gehad met John Kerry. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Frankrijk hardnekkig zijn pogingen voortzet zonder de stilzwijgende steun van Duitsland, Engeland en de EU-buitenlandcoördinator. De VS houden zich op de vlakte.

Opvallend is de harde afwijzing van het Franse initiatief door de Israëlische premier gisteren: “We firmly reject attempts to impose international dictates on us”. Fabius waarschuwde (nogmaals) voor een “explosie” als er geen vredesoverleg-met-een-deadline komt. Die deadline is in Franse ogen 2017. Is er dan geen overeenstemming over een Palestijnse staat zal zijn, dan zal Frankrijk zo’n staat erkennen. De opstelling van Netanyahoe komt neer op het vasthouden aan de ‘status quo-politiek’: voortslepende onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, waarbij ondertussen ‘op de grond’ door nederzettingenbouw het perspectief op een Palestijnse staat steeds verder achter de horizon verdwijnt. De hamvraag is, of achter het Franse initiatief een potentiële verwijdering schuilgaat tussen de EU en de toekomstige Amerikaanse regering.

http://www.middleeasteye.net/news/netanyahu-hits-back-french-calls-renewed-peace-talks-455491356 – sthash.satzzlzh.dpuf

Gesprek Fabius – Abbas

De volgende etappe afgelopen weekend voor Fabius was Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. De Libanese Daily Star schrijft over dat gesprek: “The Palestinians have welcomed the initiative, hoping the international community will assume a greater role in resolving the conflict after more than two decades of failed U.S.-led peace efforts”. Fabius herhaalde dat Frankrijk een resolute wil van de Veiligheidsraad met een deadline van 18 maanden (nb: dan zou de nieuwe Amerikaanse president ongeveer een jaar in functie zijn).

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2015/Jun-22/303210-france-warns-of-explosion-if-no-mideast-peace.ashx

Samenwerking Hamas en Israël

Hamas patrouille bij Khan Yunis; onmogelijk zonder instemming Israël.

De berichten dat Hamas en Israël via bemiddelaars (o.a. uit Europa) onderhandelen over een staakt-het-vuren voor vijf of tien jaar, blijven rondgaan. Nu wordt ook duidelijker dat er op de grond in Gaza een zekere samenwerking is. Het gemeenschappelijke belang van Israël en Hamas is momenteel het tegengaan van islamistische milities die voluit gaan voor de gewapende strijd. Dat laatste anders dan Hamas dat, in strijd met zijn imago in de westerse wereld, al jaren voor onderhandelingen en harde afspraken pleit. De Daily Star van vandaag meldt dat er in afstemming met Israël door Hamas langs de grens wordt gepatrouilleerd.

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2015/Jun-22/303208-israel-hamas-in-unspoken-alliance-against-gaza-extremists.ashx

Israëlische luchtmacht vernietigt drone in Libanon

De Jerusalem Post meldt, zich ogenschijnlijk weer baserend op buitenlandse media (“according to Lebanese media reports”) dat de luchtaanval afgelopen dagen in de Bekaa Vallei tot doel had om een neergestorte drone te vernietigen.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Israeli-fighter-jets-strike-in-Lebanon-406659

Knessethlid op nieuwe flotilla

Basel Ghattas is als Israëlische Palestijn lid van de Knesseth. Hij heeft aan de Jerusalem Post bevestigd mee te zullen varen op een vredesconvooi richting de Gazastrook. Internationaal wordt dat aangeduid met het ‘derde flotilla’, in Israël met ‘terrorist flotilla’. Ghattas zal meevaren op de trawler Marianne van Götenborg, die over een dag of twee vanuit een Griekse haven zou vertrekken. “If the IDF wants to kill, then shoot!”, verklaarde Ghattas, “we activists decided not to resist violently.” Ghattas behoort tot de partij Balad die deel uitmaakt van de voornamelijk Palestijnse lijstverbinding Joint List. Hij zou het tweede Knessethlid zijn, na Haneen Zoabi (in 2010) die meevaart op een Gaza-flotilla.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Arab-MK-to-join-third-Gaza-bound-flotilla-warns-Israel-not-to-intercept-it-406687

achtergrond:

http://jaffadok.nl/hamas/