Netanyahoe aangevallen op “terrible” Iran-deal

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 13 juli 2015

Nieuws van 13 juli 2015

Netanyahoe faalde volgens Kahlon. Israël: overleg met EU goed, maar niet over bezetting. Hongerstaker 11e maal vrijgelaten.

In september overleg EU: niet over bezetting

Gesprekken EU-Israël “alleen over economie”. Maar … er was toch nog iets?

Israël heeft de EU meegedeeld dat het bereid is gesprekken te openen over ‘de situatie in de Westelijke Jordaanoever’. Die gesprekken zouden in september moeten beginnen. Zij mogen gaan over “improving the Palestinians’ economic situation” en niet over de nederzettingen (Haaretz, 13/07). Met dat uitgangspunt is niet de bezetting het onderwerp maar de eventuele verbetering van de omstandigheden voor de bevolking onder die bezetting.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.665673

Kahlon over Iran-deal: Netanyahoe faalde

De partijvoorzitter van Yesh Atid Moshe Kahlon, heeft premier Netanyahoe scherp aangevallen over zijn strategie rond de Iran-kwestie: die is een “colossal failure”. Hij stelt vandaag in een radio interview dat de premier ervoor verantwoordelijk is dat Washington op een gegeven moment is opgehouden te luisteren naar Israël in deze kwestie. Kahlon: “the deal is indeed terrible and awful. If there is a failure – there is someone responsible for the failure: you can’t go around all day and say that he will prevent a nuclear deal with Iran – and then when it happens say that he isn’t guilty and that it isn’t a matter of his responsibility. “(…) In the last year we weren’t even in the arena, we had no representative in Vienna, our intelligence cooperation was harmed, and the door to the White House was closed to us.”

(o.a.) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198040 – .VaNs1njWFyY

Hongerstaker vrij

Khader Adnan, in het holst van de nacht voor 11e maal vrijgelaten. Familie wist van niets.

De Palestijnse gevangene Khader Adnan is gisteren door de Israëlische autoriteiten vrijgelaten na een hongerstaking van 59 dagen. Twee weken geleden was er met hem al een overeenkomst bereikt tot beëindiging van de hongerstaking. De 37-jarige Adnan ging in hongerstaking uit protest tegen de methode van ‘administratieve hechtenis’ die op veel Palestijnen wordt toegepast. Gearresteerden kunnen onder dat regiem zonder proces en zonder aanklacht praktisch onbeperkt in hechtenis worden gehouden, zonder uitzicht op een proces of vrijlating. Deze procedure is een zeer grote grief onder de Palestijnen. Momenteel zitten 379 gevangenen in administratieve hechtenis. De vrijlating gebeurde ‘s nachts. Zijn familie was niet van de vrijlating op de hoogte gebracht. Adnan heeft elf maanden in een Israëlische gevangenis doorgebracht. Het was zijn tiende arrestatie en zijn tweede hongerstaking.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766449

Verzet tegen Netanyahoe’s opstapeling van functies

Er is door de partij Yesh Atid een zaak aanhangig gemaakt tegen de opeenstapeling van functies door premier Netanyahoe. Volgens de partij moet de rechter uitspraak doen over de vraag of Netanyahoe andere ministerschappen naast zijn premierschap mag waarnemen. Yesh Atid wil, “that the prime minister will cease to be the foreign minister, health minister, communications minister and regional cooperation minister.”

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Yesh-Atid-files-suit-against-Netanyahu-408748

achtergrond:

http://jaffadok.nl/gevangenschap/