Nederland snijdt in toelage joodse slachtoffers

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 mei 2015

Nieuws van 11 mei 2015

Nederland kort geldstroom naar joden in nederzettingen. Wrijving Saoedie-Arabië – VS: schuivende panelen in de regio. FIFA buigt zich over Palestijns voetbal.

Nederland kort steun joodse oorlogsslachtoffers in nederzettingen

Angela Merkel in het Yad Vashem centrum (Inbal Rose, Maan Images)

Nederland snijdt in de financiële steun voor ‘overlevers’ van de holocaust in de Tweede Wereldoorlog (“slashing stipends by 35 percent”). Het gaat om in Israëlische nederzettingen wonende joden van Nederlandse afkomst. Dit Nederlandse besluit wordt gezien (Jerusalem Post) als een escalatie van de trend binnen de Europese Unie om Israël te ‘straffen’ voor zijn nederzettingenpolitiek. Het hoofd van het Center of Organizations for Holocaust Survivors, Colette Avital zei, “It is surprising and outrageous that the Dutch government, of all countries, chooses to impose sanctions against civilians who endured the Holocaust on its territory and who subsequently chose to move in with their children at an old age,” she said. “It is hard to accept such harassment of survivors, whose welfare needs to be sacrosanct in the eyes of the Dutch authorities.”

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Holland-to-slash-stipends-of-Holocaust-survivors-living-in-settlements-402702

Saoedie-Arabië krijgt niet wapens die Israël krijgt

Saoedie-Arabië heeft volgens de New York Times vanmorgen, meegedeeld dat de koning deze week niet de VS zal bezoeken voor een ontmoeting met president Obama. Afgelopen vrijdag nog had Washington gezegd dat dat wel het geval zou zijn. Deze week vindt topoverleg plaats tussen de VS en de staten op het Arabisch schiereiland. Onderwerp: welke veiligheidsgaranties bieden de VS nog aan deze bondgenoten, nu er een toenadering gaande is tussen Iran en de VS? Concreter: welke wapensystemen zijn de VS bereid te leveren aan het koninkrijk en aan de Golfstaten? De afzegging betekent dat Saoedie-Arabië op voorhand niet tevreden is met de toezeggingen die gaan komen.

F-35: onzichtbaar boven Iran. Maar ook boven Israël, zegt Israël

De Amerikaanse president heeft blijkbaar niet de vrijheid om deze landen wapens te leveren van hetzelfde hoog-technologische niveau als Israël. Zie http://jaffadok.nl/vs-wapenleveranties-onder-goedkeuring-israel/. Dat beperkt de mogelijkheden van de VS om deze schatrijke oliestaten volledig binnen de eigen invloedssfeer te houden. Dit heeft geleid tot veranderingen in de Saoedische strategie in de regio. Die veranderingen zullen invloed gaan krijgen op de politiek ten aanzien van Libanon (Hezbollah), Syrië en shiitische staten en groepen in het algemeen. De consequenties voor de relatie met Israël respectievelijk de Palestijnen zullen in jaffadok gevolgd worden.

http://www.nytimes.com/2015/05/11/world/middleeast/saudi-arabia-king-wont-attend-camp-david-meeting.html?ref=middleeast

FIFA en het Palestijnse voetbal

De Palestijnse voetbalbond (Palestinian Football Association, PFA) heeft gisteren verklaard door te zullen gaan met zijn poging om de Israëlische organisatie te laten schorsen door de FIFA. Beide bonden hebben zondag gezamenlijk een gesprek gevoerd met Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA. Dit had volgens de PFA geen resultaat. Blatter zal nog voor het FIFA-congres op 29 mei aanstaande in Zwitserland een bezoek brengen aan Israël/Palestina, voor gesprekken met Netanyahoe en Abbas. De vertegenwoordiger van de PFA: “It is clear that the Israeli Football Association is not willing to recognize the PFA as a federation with equal rights and obligations,”.

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=765336

Arabische visie op nieuwe Israëlische regering: Netanyahoe in de tang

Yedioth Ahronot brengt vandaag een overzicht van de visies die Arabische media hebben op de nieuwe Israëlische regering. Los van nuances is de algemene mening: “Commentators in Saudi Arabia, Lebanon, Jordan and the Gulf emirates agree that if the Israeli prime minister tries to make a move involving the settlements or peace talks, he will immediately be handcuffed by the Bennett-Shaked duo.” Het gaat om media die vrij dicht bij de desbetreffende regeringen staan en dus ook het pessimisme in die kringen weerspiegelen.

Naftali Bennett is de leider van de uiterst rechtse partij Joods Huis. Bennett pleit al jaren voor annexatie van het ‘C-gebied’: 62% van de Westelijke Jordaanoever. Ayelet Shaked is voor Joods Huis minister van Justitie. Zij zal naar verwachting proberen de rechtspraak verder afhankelijk te maken van de politiek. In de Arabische pers worden uitspraken op haar facebook account aangehaald, die getuigen van racistische opvattingen. Een programmaonderdeel over haar op al-Arabiya heeft als kop: “This is Israel’s new justice minister, who is calling for the Palestinians’ annihilation.”

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4655752,00.html

bronnen:

New York Times, 11/05

Ma’an News

Jerusalem Post

Yedioth Ahronot

achtergrond:

http://jaffadok.nl/saoedi-arabie-jemen/