Nationaal-religieuze uitbarsting

nieuws van 2 juli 2014

De begrafenis van de drie vermoorde jonge kolonisten in Israël is uitgelopen op een uitbarsting van nationaal-religieuze emoties.

Shuafat, Oost-Jeruzalem 2 juli 2014

De internationale pers doet verslag van de reacties in joods Israël met een mengeling van medeleven en verbazing. De verbazing betreft de religieuze ondertoon en de extreme uitvergroting van de feitelijke gebeurtenis van de moord op drie mensen. “In elke generatie proberen ze de Joden te doden en in elke generatie redt God ons”, noteert Leonie van Nierop uit de mond van een bezoeker van de begrafenis. “Ik wacht op de Messias”, zingen de bezoekers in afwachting van premier Netanyahu die even op zich liet wachten.

De uitvergroting wordt in het verslag van van Nierop verwoord door “een hoofd verkoop” die zegt: “Tijdens de Holocaust werden we vervolgd omdat we Joods waren. En om diezelfde reden zijn deze drie jongens door de Arabieren gepakt.”

De generalisering: “de Palestijnen” (meestal overigens: “de Arabieren”) sluit aan op de reactie van de Israëlische regering die collectieve strafmaatregelen als een adekwate reactie beschouwt. Dit leidt tot een combinatie van collectieve straffen door het Israëlische leger en (de dreiging van) lynchpartijen door de joodse bevolking.

In Shuafat in Oost-Jerazalem werd de 17-jarige Mohammed Abu Khdair enkele uren na de begrafenis van de drie kolonisten ontvoerd en dood en zwaar verminkt terug gevonden. De spanningen in Oost-Jeruzalem zijn groot. Dindag en woensdag werden tenminste vijftig Palestijnen gewond bij confrontaties met de politie. Aan de kant van de politie waren geen gewonden. Op verschillende plaatsen werden Palestijnen aangevallen door Joden, aldus Aljazeera op 2 juli.

 

Alhoewel het Israëlische leger bombardementen heeft uitgevoerd op Gaza schijnt er binnen het Israëlische kabinet geen eensluidende opvatting te zijn over hoever de wraakacties daar moeten gaan.

bron:

NRC 2 juli 2014, Leonie van Nierop

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/07/palestinian-youth-body-found-amid-tension-2014727956766566.html