Na Rivlin geeft Diskin Palestijnse staat op

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 8 augustus 2015

Nieuws van 8 augustus 2015

President en ex-Shin Beth topman willen een vergelijk met Palestijnen. Maar zelfstandige Palestijnse staat zien zij niet meer.

Diskin: 2-statenoplossing komt eraan; anders dan gehoopt

Diskin wil Palestijnse staat in Israëls belang, maar hij geeft het op.

Verschillende Israëlische media geven aandacht aan een uitgebreide post op facebook door een ex-chef van de binnenlandse veiligheidsdienst, Yuval Diskin. Hij stelt dat het terrorisme onder de kolonisten ertoe heeft geleid dat er feitelijk een tweede staat is ontstaan, naast Israël. Hij noemt dat de “State of Judea” en bedoelt daarmee de bezette Westelijke Jordaanoever. Diskin: “In the State of Judea there are different standards, different value systems, different attitudes towards democracy, and there are two legal systems,” he asserted. “In the State of Judea, law enforcement is shockingly weak towards Jews. In the State of Judea, anarchistic, anti-state, violent, and racist ideologies are forming over the years, and they are treated tolerantly by the Israeli legal and judicial system”.

Diskins stelling is dat de staat Israël zijn greep op de Westoever aan het verliezen is. Deze wordt tot een staat-binnen-de-staat, geleid door religieuze radicalen. De huidige en voorgaande regeringen kiezen er om opportunistische redenen voor om niet in te grijpen. Daarom: “My conclusion is that we have to wait for it to be worse in order for it to perhaps get better. Will it be better? It depends only on us, because we have reached this situation without leadership and without a path.”

Zie ook Jaffadok van gisteren  (http://jaffadok.nl/rivlin-noemt-achteloos-zijn-visie-confederatie/) over: “Rivlin spreekt over een Israëlisch-Palestijnse confederatie zonder grenzen”

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4688640,00.html

Zie verder voor een visie op Israël als zwakke staat: http://jaffadok.nl/columns/wat-price-tags-onthullen/

Weer gedoe rond bewegingsvrijheid voor voetballers

De club uit Hebron tijdens de warming up, deze week in de Gazastrook.

Israëlische chicanes over reisvergunningen verhinderen dat morgen de return wordt gespeeld tussen clubs uit de Gazastrook en de Westoever. Het lijkt erop dat de Coordination of Government Activities in the Territories Unit (COGAT, ofwel het militair bestuur over de Palestijnen) er bewust voor zorgt dat sportuitwisseling tussen verschillende Palestijnse gebieden niet tot stand kan komen. In een verklaring probeert de COGAT de Palestijnse sportbond de schuld te geven.

Over deze kwestie werd eerder bericht in Jaffadok (http://jaffadok.nl/rivlin-noemt-achteloos-zijn-visie-confederatie/), onder: “Toch voetbalwedsrijd Westoever – Gaza”.

Zie voor meer:

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766914

Vader van vermoorde peuter overlijdt

De vader van het kind dat door toedoen van kolonisten levend werd verbrand is gisteren aan zijn brandwonden overleden. Hij zal vandaag worden begraven in Duma, Westelijke Jordaanoever. De moeder en een kind van vier liggen nog in het ziekenhuis.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Saad-Dawabshe-father-of-baby-Ali-dies-of-wounds-suffered-in-West-Bank-arson-411509

Al-Aqsa: tien dagen geen toegang voor functionarissen

Een lagere rechtbank heeft tien moslimfunctionarissen van het Al-Aqsa complex voor tien dagen de toegang ontzegd tot de moskee.

http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=72918