Middle East Eye: Doodstraf alleen voor niet-joden

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 mei 2016

Nieuws van 23 mei 2016

Doodstraf geen punt; pensioenen wel. Breaking the Silence verdedigt zich.

Overeenstemming over doodstraf; niet over Russische pensioenen

Er is nog steeds geen overeenstemming over de toetreding van de partij Ysrael Beiteinu van Avigdor Lieberman tot de regering. Moeilijk punt is niet de doodstraf voor “terroristen” maar een pensioenregeling die feitelijk vrijwel alleen voor Russische Immigranten (de achterban van Beiteinu) zou gelden.

Israel National News, 23 mei 2016

Premier met Lieberman in 2012. Pensioenkwestie verhinderd 2e feestje nog

Over de in te voeren doodstraf (die formeel nooit is afgeschaft maar niet meer werd toegepast sinds 1962) weet Middle East Eye te melden dat die in de praktijk alleen voor niet-joden zou gelden: “New Israeli death penalty would apply to non-Jews only: Likud source“. Palestijnen in de bezette gebieden, om wie het in de praktijk gaat, worden berecht door militaire rechtbanken, en daar geldt de nieuwe regeling. Gewelddaden door Joodse kolonisten in bezet gebied, worden berecht (berechting komt in die gevallen overigens zelden voor) door niet-militaire (civiele) rechtbanken. MEE: “As Palestinians are prosecuted in military courts while Jews accused of similar crimes are prosecuted in civil courts, the death penalty would in practice apply only to Palestinians.”

MEE, 23 mei 2016

Analyse: Door deze wending in de discussie wordt weer de aandacht gevestigd op wat wel gezien wordt als de racistische grondslag van het Israëlische rechtssysteem. In de gebieden die Israël sinds 1967 bezet houdt wonen joden (kolonisten) en Palestijnen (de oorspronkelijke bewoners, die nog steeds veruit in de meerderheid zijn). Voor dezelfde vergrijpen vallen Palestijnen onder militair recht en moeten voor militaire rechtbanken verschijnen. Terwijl joden onder het “normale” Israëlische recht vallen en dus alle rechtsbescherming krijgen die is neergelegd in het civiele recht en het strafrecht. Dit is een van de redenen waarom het voor Palestijnen zeer riskant is om zich te verdedigen tegen het geweld van kolonisten.

Breaking the Silence: strijd gaat 18 juli door

Gisteren heeft de ngo Breaking the Silence (BtS) tijdens een eerste hoorzitting bij monde van zijn advocaat gereageerd op de eis dat het de namen bekend maakt van soldaten die BtS van informatie voorzien. De advocaat stelde dat BtS journalistiek werk doet en recht heeft op bronbescherming. Zonder dat kan BtS niet meer functioneren. De rechtzaak wordt 18 juli aanstaande voortgezet.

Middleeasteye (MEE), 22 mei 2016