Meer kerken in VS richting boycot

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 1 juli 2015

Nieuws van 1 juli 2015

Na presbyterianen nu de UCC. Tweede schip flotilla nadert. IS dreigt Hamas. Miljardair ‘koopt’ kerk en ziekenhuis.

United Church of Christ (VS) desinvesteert in Israël

De Amerikaanse United Church of Christ (UCC) heeft in een vergadering op nationaal niveau met 508 tegen 124 stemmen en 38 onthoudingen besloten om investeringen af te bouwen in bedrijven die zaken doen in de door Israël bezette gebieden. Jewish Voice for Peace woordvoerder Lev Hirschhorn betuigde de steun van zijn organisatie voor deze koers van de UCC. Vorig jaar ging de Presbyterian Church de UCC al voor. Maar de UCC gedelegeerden gaan wat verder: “Delegates are calling on the denomination’s financial arms to sell off stock in any company profiting from what the church called human rights violations arising from the occupation”.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.663768

Vandaag zullen twee andere kerkgenootschappen in Amerikaanse steden in hun vergadering van gedelegeerden waarschijnlijk dezelfde kant opgaan als de liberaal-protestantse UCC: de Episcopal Church of Salt Lake City en de Menonnieten in Kansas City. het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het besluit van UCC “immoreel” genoemd.

http://www.jpost.com/Israel-News/Foreign-Affairs-Ministry-UCC-decision-to-divest-immoral-407657

Gaza flotilla III: schip uit Marokko

Moncef Marzouki (foto: https://shiptogaza.se/en)

Een tweede schip van de Freedom Flotilla III zal binnen enkele dagen de Gazastrook naderen. Dit verklaarde de oud-president van Tunesië Moncef Marzouki in Parijs. Marzouki was als opvarende van het eerste schip van de flotilla gearresteerd en door de Israëlische autoriteiten gedwongen naar Parijs te vliegen. De flotilla III heeft  daarnaast nog twee andere schepen op zee.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766249

IS dreigt Hamas

De Islamitische Staat heeft Hamas gedreigd om de Gazastrook te maken tot een volgende deel van zijn ‘kalifaat’. Hamas zou de er onvoldoende voor zorgen dat de door IS voorgestane religieuze voorschriften worden nageleefd. De dreigingen die in een boodschap aan de “tirannen van Hamas” werden geuit komen nadat Hamas de laatste tijd een harde lijn heeft gevolgd tegen religieuze splintergroeperingen in de Gazastrook. Die proberen de politieke lijn van Hamas – onderhandelingen met Israël en een gezamenlijke regering met Fatah – te frustreren. Dat gebeurt onder andere door het op cruciale momenten afvuren van raketten op Israëlische gebied. Naast religieuze verschillen is het de islamisten van IS een doorn in het oog dat Hamas zich niet bekend tot een algemene ‘religieuze oorlog’, maar zich beperkt tot de strijd tegen Israëlische onderdrukking.

http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.663836

en:

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Islamic-State-threatens-to-topple-Hamas-in-Gaza-uproot-the-Jewish-state-407640

Minister van Defensie drukt door, na arrestatie bisschop

Atallah Hanna in Den Haag, maart 2015 (foto: Jaffadok)

Er is meer bekend geworden over de verkoop van christelijke, kerkelijke eigendommen ten noorden van Hebron aan joodse extremisten. In verband met protesten daartegen was een maand geleden de bekende orthodoxe bisschop Atallah Hanna, Patriarch van Jeruzalem, gearresteerd. Kairosnieuws meldt: “… de inbeslagname van het Beit al-Baraka ziekenhuis ten gunste van kolonisten door een Amerikaanse joodse miljardair, na aankoop door middel van een vals Noors vastgoedbedrijf. Na publicatie van deze illegale naasting, is het verkoopproces even stopgezet, maar de rechtse Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon heeft inmiddels besloten dat er volgens hem geen wettelijke belemmering is voor de verkoop van het gebouw”.

http://www.kairospalestina.nl/nl/nieuws/292/patriarch-atallah-hanna-aangehouden-bij-demonstratie-tegen-illegale-naasting-kerkelijke-eigendommen.aspx