Marwan Barghouti de nieuwe Nelson Mandela?

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 13 augustus 2015

Nieuws van 13 augustus 2015

Abbas denkt (weer) aan opstappen; Barghouti zit in de gevangenis. Joodse organisaties associëren Obama met antisemitisme.

“Aartsterrorist” Marwan Barghouti nieuwe leider PA?

“Free Barghouti”. Straat in Ramallah, na regenbui. (foto JSchnerr, 2011)

Temidden van geruchten dat de president van de Palestijnse Autoriteit (PA) Mahmoud Abbas denkt aan aftreden, duikt de naam van Marwan Barghouti op. Barghouti zit in een Israëlische gevangenis een straf van vijf maal levenslang uit. Hij was een van de belangrijkste Palestijnse leiders in de tweede Palestijnse volksopstand (2000 tot 2005). Zijn naam wordt nu genoemd door Kadura Fars, de voorzitter van de “Palestinian Prisoner’s Club”. Barghouti is zeer populair onder Palestijnen en gevreesd door de bestuurlijke elite die deels corrupt is en samenwerkt met Israëlische veiligheidsdiensten. De kop in Israel National News luidt: “Arch-Terrorist Marwan Barghouti Suggested as New PA Chief”. Barghouti, inmiddels 56, heeft vanuit zijn cel nog steeds grote invloed op het strategische debat onder Palestijnen. Hij is sterk voor een verzoening tussen Fatah en Hamas. Zie hieronder: achtergrond.

Nb: De kans dat Israël hem vrijlaat is niet groter dan de kans in de jaren ’70 dat Nelson Mandela ooit zou worden vrijgelaten. Ex-veiligheidsman Yaron Bloom tegen Channel 10: “Nelson Mandela used his time in prison to gain control and become a legend. The Palestinians can create a situation in which the election of Barghouti as chairman will create pressure on Israel to release him.”

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199399 – .VcxJu3jWFyY

Saoedie-Arabië kondigt hulp aan voor UNRWA

Saoedie-Arabië zal €35 mln. doneren aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Deze organisatie waar honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen van afhankelijk zijn voor onderwijs, gezondheidszorg en werk, verkeert in grote financiële nood. De Saoedische bijdrage is een druppel op de gloeiende plaat. Politiek werkt het tegen de UNRWA dat Israël, gesteund door de Israëllobby in het westen al decennialang actie voert tegen de organisatie. Daarbij gaat het Israël vooral om het gegeven dat de UNRWA, onder andere door zijn registratiesysteem, het begrip “Palestijnse vluchteling” in de internationale gemeenschap op de kaart houdt. https://www.maannews.com/Content.aspx?id=767003

Gezoem van drones: permanent achtergrondgeluid in de Gazastrook.

Hamas vangt drone

De militaire tak van Hamas stelt dat de organisatie vorige maand (op 22 juli) een Israëlische drone te pakken heeft gekregen. Het toestel, een SKYLARK1 zou nu weer herbouwd zijn en weer operationeel. Israëlische drones brengen de gazastrook 24 uur per etmaal in beeld.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=767008

Voetbal: Gazateam tenslotte in de Westoever

De returnwedstrijd tussen teams uit de Gazastrook en Hebron (Westoever) kan doorgaan na chikanes van de Israëlische autoriteiten. Er werden speciale veiligheidscontroles geeist waarbij spelers aan verhoren moesten worden onderworpen. De club uit Gaza en de Palestijnse voetbalassociatie weigerden dat. Het Gazateam is inmiddels gearriveerd in de Westoever. Voetbal is van symbolische waarde voor de onderlinge verbondenheid van Palestijnen die onder verschillende bezettingsregiems leven. Maan News: “Routine restrictions placed on Palestinian players by Israeli authorities under the pretext of security has long hindered the Palestinian National Football team’s ability to play. Current and former players have spoken of hours held at checkpoints, being shot at with live Israeli ammunition, the frequent restriction of their movement, and rampant racist verbal abuse at football matches that the Israel Football Association has ignored.”

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=767006

Joodse organisaties associëren Obama met antisemitisme

Het Simon Wiesenthal Centrum, samen met andere joodse organisaties in de VS heeft een stelling betrokken die in feite president Obama associeert met antisemitisme: “According to Abe Foxman, the former head of the Anti-Defamation League, while Obama is not anti-Semitic, some of his statements may be misconstrued in a dangerous manner.” De Jerusalem Post citeert uitspraken die erop neerkomen dat de president voeding zou hebben gegeven aan aanvallen op degenen die tegen zijn Irandeal zijn: “Rabbi Abraham Cooper said that many on US President Barack Obama’s side who were lobbying for the deal had engaged in tactics that were “meant to bully and demean opponents – especially Jews.””

Nb: Israëlische media, waaronder de Post, laten de laatste weken zelf niet na om bij iedere joodse afgevaardigde of senator in Washington die zich tegen de president keert de joodse achtergrond te benadrukken.

http://www.jpost.com/Diaspora/Simon-Wiesenthal-Center-criticizes-gutter-level-of-debate-on-Iran-deal-411967

Haaretz geeft een eenzaam tegengeluid en verwijt de grote joodse organisaties in de VS dat zij in hun ijver om de Iranpolitiek van Obama aan te vallen, Amerikaanse joden (die niet opponeren tegen die politiek) “onder de bus gooien”.

http://www.haaretz.com/blogs/west-of-eden/.premium-1.670893

Mandela en Barghouti: beiden hebben gewapend verzet nooit uitgesloten.

achtergrond:

http://jaffadok.nl/nieuws-van-23-december-2014/

http://jaffadok.nl/israel-tweede-intifada/

http://jaffadok.nl/gevangenschap/