Luchtaanval op Libanon

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 juni 2015

Nieuws van 21 juni 2015

Israël valt Hezbollah aan. Fabius botst met Netanyahoe. Gaza langer open.

Al Jazeera: Israëlische luchtaanval in Libanon

Al Jazeera berichtte vandaag over een luchtaanval door Israël op Libanon (Israëlische media zijn in zulke gevallen beperkt in hun mogelijkheden daarover op basis van eigen nieuwsgaring informatie te geven, maar zijn meestal wel op de hoogte). Jerusalem Post neemt het bericht van Al Jazeera vandaag over. Het zou gaan om een aanval in de Bekaa Vallei op posities van Hezbollah. Jpost: “While Israel’s policy is to refrain from responding to foreign reports, senior officials have said that Israel will not allow game-changing weapons to be transferred to Hezbollah.”

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Israeli-fighter-jets-strike-in-Lebanon-406659

Frankrijk promoot zijn vredesinitiatief

Filmklassieker met populair beeld: joods en Palestijns kind (zie hieronder: filmfestival)

De Franse minister van Buitenlandse Zaken spreekt vandaag met Netanyahoe en Abbas. (zie ook nieuws dd 20/06: http://jaffadok.nl/rivlin-netanyahoe-zetten-palestijnse-leiders-onder-druk/) Een paar uur voor de ontmoeting sprak de Israëlische premier zich zeer negatief uit over het Franse initiatief, dat zou neerkomen op, “‘a dictate’ that would harm Israel’s security”. Laurent Fabius had vooraf gesproken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, maar die hield zich in het openbaar op de vlakte.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766065

en:

http://www.jpost.com/Israel-News/Frances-Fabius-says-frozen-peace-process-could-reignite-violence-406646

Egypte zou frequentere opening naar Gazastrook overwegen

Maan News citeert ‘Egyptische veiligheidsbronnen’ volgens welke de Egyptische regering een verdere opening van de Egyptisch-Israëlische grens aan de zuidzijde van de Gazastrook overweegt: ‘The Egyptian president reportedly plans to continue opening the crossing for “public occasions, whether they are religious occasions or others’. De afgelopen week zou de grenspost Rafah drie dagen open zijn. Maar, schrijft Maan: “following requests from the Palestinian Authority, the Egyptians agreed to keep it open a full week”.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766056

Oud-IDF generaal niet gearresteerd in Londen

De vrees in Israël dat de vroegere chef van het Israëlische leger bij een bezoek aan Londen zou worden aangehouden (op grond van een aanklacht van een pro-Palestijnse organisatie) is niet bewaarheid. Een verzoek van Israëlische kant om hem immuniteit te verlenen werd overigens niet ingewilligd. Als reden daarvoor was opgegeven dat Shaul Mofaz reisde als privé-persoon. De Engelse wet die een dergelijke aanklacht mogelijk maakt heeft in het verleden geleid tot moeilijkheden voor, respectievelijk het wegblijven van Israëlische politici en militairen. Zoals, Tzipi Livni, Avi Dichter, Moshe Ya’alon, Dan Meridor, Yochanan Loker, Amir Peretz en eerder ook Mofaz in zijn hoedanigheid van minister van Defensie.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4670605,00.html

Tel Aviv: burgemeester overweegt politiek leiderschap

‘Alles sal reg kom’ als joodse en Palestijnse kinderen maar samen zouden dansen.

De burgemeester van Tel Aviv Ron Hudai speelt met de gedachte om Herzog uit te dagen als leider van de Arbeiderspartij en daarmee ook als oppositieleider van de lijst Zionist Union. Het ‘voorsorteren’ is hiermee begonnen, de stemming is volgend jaar. Als Hudai zijn voornemen doorzet dan zal hij zich terwijl hij in functie is als burgemeester moeten profileren op landelijke issues.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Tel-Aviv-Mayor-Huldai-considering-run-for-Labor-leadership-406627

Filmfestival kinderen en jeugd in Tel Aviv

Van 2 tot 9 juli vindt in ‘cultuurhoofdstad’ van Israël, Tel Aviv het elfde ‘Tel Aviv International Children and Youth Film Festival’ plaats. Jpost: “The festival is a carefully chosen selection of films from around the world (and Israel, too), events and workshops for children of all ages. All the films feature Hebrew subtitles or are dubbed into Hebrew. (…) The full program may be viewed online at http://www.cinema.co.il“.