Lieberman: niet loyaal, hoofd eraf

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 10 maart 2015

Nieuws van 10 maart 2015

De ‘Arab List’ zal mogelijk wel Herzog helpen. Minister van BZ Lieberman denkt aan stevige oplossingen. Ahmed Tibi: Joodse Islamitische Staat.

Gezamenlijke (Arabische) Lijst: gedoogsteun

Alle ogen gericht op de mannen van de Joint List. Links Ahmed Tibi.

Haneen Zoabi en haar partij Balad sluiten toch niet uit dat de ‘Joint List’ waarin de partij met andere Israëlisch-Palestijnse partijen de verkiezingsstrijd voert, Herzog als formateur zal adviseren. De keuze door de Israëlische president (Rivlin) voor een kabinetsformateur betekent feitelijk de keuze voor de nieuwe regeringsleider. De Gezamenlijke Lijst kan de doorslag geven omdat Likoed (rechter blok) en Zionist Union (centrum) een nek-aan-nek race lopen. Balad vertegenwoordigt onder de Israëlische partijen de meer principiële lijn en beschouwt ook Zionist Union als een vertegenwoordiger van de bezetter. De andere partijen leggen wat meer de nadruk op de praktische verbeteringen voor Israëlische Palestijnen die via een centrum kabinet zouden kunnen worden bereikt. De rode lijn voor de hele Joint List is, deelname aan een zionistische regering. Zoabi geldt in joods-Israëlische kringen in het algemeen als een ‘landverraadster’ omdat zij voor één staat pleit met gelijke rechten voor alle burgers.

Lieberman: hoofden afhakken

Lieberman staat voor duidelijkheid: loyaal of hoofd eraf.

Israëlische Palestijnen die niet loyaal zijn aan de joodse staat ‘moeten wij het hoofd afhakken’. De Israëlische partijleider en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, heeft in het bekende conferentie en studiecentrum Herzliya een vrij vergaande methode aanbevolen om de niet-joodse burgers van Israël trouw te doen zijn aan de staat (israel national news): ‘Those who are against us, there’s nothing to be done – we need to pick up an ax (bijl) and cut off his head. Otherwise we won’t survive here.‘ Lieberman herhaalde ook zijn visie dat enkele honderdduizenden niet-joden overgeheveld moeten worden naar de toekomstige Palestijnse staat.

Het Israëlisch-Palestijnse Knessethlid en kandidaat op de ‘Joint List’ Ahmed Tibi reageerde door te zeggen dat zijn partij zal proberen onwelgevallige hoofden op een andere wijze te verwijderen: “(we) will remove racists’ and fascists’ heads only through democratic means – bringing as many [Knesset] seats as possible and active participation in the election‘. Volgens The Jerusalem Post zei Tibi gisteren: ‘The stronger we are, the weaker the Jewish Islamic State will be.’

Arrestaties door PA-veiligheidsdiensten

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft vijftig leden van Hamas en de Islamitische Jihad in de Westelijke Jordaanoever gearresteerd. Het is de grootste arrestatiegolf van deze aard door de PA in jaren. Hamas heeft geprotesteerd en gezegd dat de veiligheidssamenwerking met Israël gelijk staat aan verraad. De reden voor de arrestaties lijkt te zijn de vrees binnen de PA dat een aanslag in de komende dagen ertoe zou leiden dat Likoed de verkiezingen wint.

Republikeinen adviseren Iran: doe geen zaken met VS

Bijna vijftig senatoren van de Republikeinse Partij hebben een open brief aan de Iraanse leiders geschreven. Daarin adviseren zij Iran om ‘twee keer na te denken’ voor zij een overeenkomst sluiten met een president (Obama) die over minder dan twee jaar weg is. In tegenstelling tot de regering gaan de Republikeinen ervan uit dat de overeenkomst die de president beoogt, de goedkeuring nodig heeft van het Congres om rechtsgeldig te worden. De suggestie is dat het Congres daar na de verkiezingen van eind 2016 een streep door zal halen. Vice-president Joe Biden heeft fel uitgehaald naar de Republikeinen: ‘In thirty-six years in the United States Senate, I cannot recall another instance in which Senators wrote directly to advise another country‘.

NB: De impliciete stelling van de Republikeinen, dat deze regering geen belangrijke zaken meer kan doen in de buitenlandse politiek heeft een ruimere strekking dan alleen Iran. In de eerste plaats bevestigt hij de strategie van Israëlisch rechts, die is gebaseerd op de gedachte dat de regering Obama ‘uitgezeten’ moet worden. Wezenlijke concessies in het conflict met de Palestijnen zijn om die reden niet nodig. Door (onder andere) de kwestie Iran zou overigens ook in de EU de overtuiging kunnen postvatten dat het volgen van de VS ook de Europese politiek tot speelbal kan maken van de partijenstrijd in Washington. Joe Biden: ‘This letter sends a highly misleading signal to friend and foe alike that our commander-in-chief cannot deliver on America’s commitments‘.

VS subsidiëert ‘ondermijnende’ organisatie

In Israël en onder joodse organisaties in de VS is protest ontstaan tegen de subsidie van de als ondermijnend beschouwde organisatie SHATIL. SHATIL is een dochterorganisatie van het New Israel Fund. Dat ontving vanaf 2009 eerder subsidies uit Washington en kreeg deze keer $1 miljoen in het kader van het Middle East Partnership Initiative (MEPI). Het Fonds zou de consensus binnen het Israëlische leger ondermijnen en, ‘has knowingly financed groups that support the Boycott, Divestment, and Sanction (BDS)‘.

Economische crisis ‘door vertrek joden’

De voorzitter van het European Jewish Congress Moshe Kantor, voorspelt een enorme uittocht van economisch actieve joden en ‘niet-joodse supporters’ uit Europa. Dat scenario zal realiteit worden als de Europese landen niet snel wettelijke maatregelen nemen tegen het volgens Kantor snel toenemende antisemitisme. Van de drie miljoen joden in Europa zullen er een miljoen vertrekken. Dat zullen juist de economisch innovatieve en actieve mensen zijn. Bovendien zullen ‘non-Jewish supporters’ met hen meegaan: ‘It’s a lot of cash and money currents are going to leave Europe and also businesses‘. Dit zal een grote crisis veroorzaken: ‘Europe is on the verge of a serious economic crisis if the European Union does not introduce new legislation to counter anti-Semitism, according to the president of the European Jewish Congress‘. Kantor deed zijn uitspraken in Londen.

bronnen:

Haaretz, 10/03 en 09/03

Palestine Information Center, 09/03

israelnationalnews, 10/03

jpost, 10/03

achtergrond:

http://jaffadok.nl/israelische-palestijnen-2/