Leger helpt bij etnische zuivering Jordaanvallei

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 1 mei 2015

Nieuws van 1 mei 2015

Hamas praat nu volgens iedereen met Israël. PA arresteert studenten. Protest van archeologen tegen zionistische archeologie.

Gesprekken Israël-Hamas al maanden gaande

Khaled Meshaal. Held volgens sommigen, verrader volgens anderen, terrorist in de westerse hoofdsteden.

Haaretz van vandaag bevestigt de gesprekken tussen Israël en Hamas. De gesprekken zouden al maanden aan de gang zijn. Belangrijke onderwerpen zijn de opheffing/verlichting van de blokkade van de Gazastrook en een wapenstilstand voor vijf jaar. Enkele weken geleden kwam de informatie hierover vanuit de Palestijnse Autoriteit (PA) en de PLO in de vorm van beschuldigingen aan het adres van Hamas die ‘geheime gesprekken’ zou voeren met Israël. Een week geleden kwamen Arabische bronnen (mogelijk via Hamas) met aanvullende informatie. Officiële mededelingen zijn niet gedaan door de direct betrokken partijen. De politieke tak van Hamas voert het overleg; de militaire tak is naar verluidt tegen contact met Israël.

Israël weer aanwezig bij NPT; beschuldigt andere landen

De landen die partij zijn bij het Non-Proliferatie Verdrag (NPT) dat beoogt de verspreiding van kernwapens tegen te gaan, zijn voor het eerst sinds 2012 weer bijeen. Israël is voor het eerst sinds 1995 aanwezig. De conferentie, inclusief de VS en Rusland, sprak zich jaren geleden al uit voor een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten. Sprekend namens honderd landen riep de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Israël op, “to give up its nuclear weapons, saying they are a regional threat”. Israël streeft naar gesprekken in een kleinere kring van buurlanden en zegt dat de Arabische wereld dat frustreert: “if a serious regional effort has not emerged in the Middle East during the last five years, it is not because of Israel.”

De Palestijnse staat nam voor het eerst deel aan de NPT conferentie. De Palestijnen steunden de andere Arabische landen in hun oproep aan Israël om het NPT te ondertekenen en te ratificeren. (Nb: Eerder stond in Jaffadok dat Israël het NPT wel ondertekend heeft maar niet geratificeerd; Israël heeft echter ook niet getekend maar heeft in het NPT de status van ‘observer’, waarnemer zonder spreekrecht.)

Etnische zuivering in noordelijke Jordaanvallei

Vanaf morgen wordt begonnen met een achtdaagse militaire oefening in het noorden van de Jordaanvallei. Tijdens een dergelijke oefening werd vorig jaar in hetzelfde gebied 4.000 ‘dunam’ vruchtbare grond, in Palestijnse eigendom en gebruik, verbrand. Ongeveer vijftig families hebben de afgelopen twee dagen bevel gekregen hun huizen te verlaten. Zij hebben elders geen onderkomen. In het verleden werd bij deze oefeningen met scherp geschoten in dorpen en woonwijken. Ook werden vliegtuigen ingezet.

De Palestijnse vertegenwoordiger ter plaatse verklaarde: “The real purpose of this is to pressure the Palestinian residents in the North Jordan Valley to leave their homes and lands to be taken over by Jewish settlers under the protection of Israeli army and police”.

PA veiligheidsdiensten arresteren Palestijnse studenten

Hamas heeft de besturen van de Palestijnse universiteiten, de Birzeit Universiteit en de Palestijnse Polytechnische Universiteit, opgeroepen om hun studenten te beschermen tegen politiek gemotiveerde arrestaties. In een verklaring stelt Hamas dat de arrestaties van studenten die worden verdacht van banden met Hamas doorgaan. Deze arrestaties zijn het werk van de met Israël samenwerkende veiligheidsdiensten van de PA. De arrestaties zijn begonnen nadat met Hamas sympatiserende kandidaten de studentenverkiezingen aan beide universiteiten hadden gewonnen.

Financiële beloftes

De formatie van een nieuwe regering in Israël staat onder grote tijdsdruk. Premier Netanyahoe heeft nu aan twee partijen aanzienlijke financiële beloftes gedaan. De partij Verenigd Torah Judaïsme krijgt extra geld voor religieus onderwijs. De partij maakt gebruik van zijn ‘wippositie’. Kulanu krijgt extra geld voor verhoging van de salarissen van militairen.

 

Kritiek op archeologische activiteiten Tempelberg

De organisatie van Israëlische kritische archeologen Emek Shaveh, protesteert tegen ondergrondse (via een tunnel) opgravingen bij de Tempelberg (voor Palestijnen: Al-Aqsa complex). De zionistische organisatie Elad (of: Ir David Foundation) heeft de regie over de opgravingen, waarmee in 2009 is begonnen en die inmiddels de fundering van de Tempelberg/Al Aqsa bereikt hebben. Emek Shaveh maakt zich al jaren zorgen over de ideologisch gedreven archeologie in Israël, die tot doel heeft de ‘de duizenden jaren oude band tussen het joodse volk en het Land Israël’ te bevestigen. Daarbij worden niet-joodse overblijfselen vaak niet gerespecteerd of zelfs vernietigd bij het zoeken naar ‘joodse aanwezigheid’. Elad is in dat verband een prominente organisatie.

Resten ‘van de Stad van David’. Maar geen inscripties.

Het officiële overheidsorgaan voor archeologie is de Israel Antiquities Authority (IAA). Deze staat echter sterk onder idelogische invloed. Elad betaalt de IAA voor de opgravingen in de oude stad van Jeruzalem, maar heeft de regie van de werkzaamheden in handen. Emek Shaveh heeft nu hiertegen een zaak aangespannen bij het Hooggerechtshof. Jonathan Mizrachi van Emek Shaveh: “We don’t think any private organization should operate an archeological site, but especially one with a political agenda in a place that is important to everybody who cherishes the history of Jerusalem – including Jews, Muslims, Christians, and non-religious people,”. Elad staat sterk onder invloed van kolonisten. Emek Shaveh wordt in de meeste Israëlische media aangeduid als een ‘linkse organisatie, gefinancierd vanuit Europa’.

bronnen:

Jerusalem Post, 01/05

Palestine Information Center, 30/04

Haaretz, 01/05

Yedioth Ahronot, 01/05

achtergrond (over archeologie):

http://jaffadok.nl/wetenschap/

http://jaffadok.nl/politiek/

http://jaffadok.nl/locaties-heiligdommen/