Langzame aardverschuiving na akkoord met Iran

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 3 juli 2015

Nieuws van 3 juli 2015

Durft VS voor het eerst sinds lang af te wijken van strategische eis Israël?

Mega akkoord met Iran: dit weekend beslissend

De nieuwe deadline voor het bereiken van een akkoord over de ‘nucleaire kwestie’ tussen Iran en de 5+1 groep is 7 juli. Er wordt koortsachtig vergaderd over “slechts een paar nog resterende maar cruciale punten”. Een akkoord kan het begin zijn van een geleidelijke normalisering van de betrekkingen tussen de VS en Iran. Verbetering van de relaties tussen Europa en Iran zal vermoedelijk iets sneller gaan. Rusland en China zullen naar verwachting nog sneller tot normale handelsbetrekkingen komen. In de Amerikaanse binnenlandse politiek speelt dat tempo van normalisering nu een grote rol. MEE: “Tough issues include the pace and timing of sanctions relief, the mechanism for their “snapback” – reimposing sanctions swiftly if Tehran violates the deal – and Iran’s future development of faster nuclear equipment.”

Demonstratie in de wijk Shuafat, in verband met herdenking van de dood van Mohammed Abu-Khdeir.

Een overeenkomst kan een ‘game changer’ worden in de verhoudingen in het Midden-Oosten. Nadat de infrastructuur van Irak en Syrië voor vele decennia is vernietigd, wordt Israël toch met een kritische, concurrerende regionale macht geconfronteerd: Iran. Ongetwijfeld zal het thema ‘terrorisme’ en de relaties tussen Iran enerzijds en Syrië, Hezbollah en (in mindere mate) Hamas anderzijds naar voren worden geschoven. Tegelijk zal het thema van het Israëlische atoomwapen en een ‘atoomvrij’ Midden-Oosten op tafel komen. Voor het westen zal het moeilijker worden de soennitische dictaturen Egypte en Saoedie-Arabië uit de wind te houden.

http://www.middleeasteye.net/news/iran-nuclear-talks-set-drag-weekend-and-beyond-1827021096 – sthash.Xf1F9T2a.dpuf

Aanhoudende reeks individuele protestdaden van Palestijnen

De reeks van geweldsincidenten door individuele Palestijnen (‘lone wolfs’) begint zich aaneen te rijgen tot een verzameling wanhoopsdaden met een gemeenschappelijke achtergrond: het dagelijkse geweld tegen Palestijnen, gecombineerd met het verdwijnende perspectief van een eigen staat en de collaboratie van delen van de Palestijnse Autoriteit (PA) met Israëls veiligheidsapparaat. De binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, telde vanaf 2014 meer dan 1.800 ‘aanvallen’ in de Westelijke Jordaanoever (waarschijnlijk exclusief Oost-Jeruzalem), variërend van stenen gooien tot wapengeweld. Door sommigen aan zowel joodse als Palestijnse kant wordt nu gesproken van een nieuwe ‘intifada’, een herhaling van de eerste en tweede volksopstand (1987, 2000). De meesten gaan niet zover.

Israëlische media spreken consequent over “terrorisme” (Jpost, donderdag): “In the last week, there were 11 terrorist attacks or attempted attacks in the West Bank.” Een analyse van de werkelijke oorzaken is daardoor nauwelijks mogelijk. De regering en de Shin Beth zien de hand van Hamas (Jpost, donderdag): “(…) the Shin Bet (Israel Security Agency) has managed over the last year to foil more than 100 planned attacks by Hamas. The Shin Bet announced on Wednesday that it had exposed a new Hamas network in the Nablus area and arrested 40 suspects”. Daarnaast wordt ook de PA onder druk gezet met de beschuldiging dat deze het terrorisme laat lopen. In het genoemde artikel in de Jerusalem Post (beschouwd als anti-Netanyahoe) breekt wel een andere visie door: “But the root of the problem is the lack of a political horizon or any sort of hope for a change in the situation, any promise of a better future. There can be no political process with a defense minister who does not believe in one and a prime minister who is committed to torpedoing the idea of a two-state solution.”

Steen op jeep; een dode, aantal gewonden.

Met onder andere de leus “wij willen een intifada” hebben op verschillende plaatsen Palestijnen de dood, een jaar geleden, van de 17-jarige Mohammed Abu Khdeir herdacht. Hij werd levend verbrandt door joodse jonge mannen tegen wie zich nu een proces voortsleept. In Al-Ram in de Westoever werd de 17-jarige Mohammed Hani Al-Ksabah door een soldaat dood geschoten wegens het gooien van stenen naar een jeep. Twee broers van het slachtoffer stierven in 2002 bij het Qalandiyah checkpoint.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4675642,00.html

en:

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766281

en:

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.664279

en:

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Without-a-long-term-solution-terrorist-attacks-will-only-continue-407760

Israëlisch publiek: harder optreden

Volgens de gisteren bekend gemaakte resultaten van een publieksonderzoek wil 51% van de Israëliërs dat harder wordt gereageerd op het geweld door Palestijnen. Vooral is men tegen ‘tegemoetkomingen’ op het gebied van bewegingsvrijheid. Een minderheid van 23% is voor diplomatieke vorderingen. Slechts een kleine minderheid wil de banden met de PA verbreken (vermoedelijk omdat de meesten zich de samenwerking realiseren tussen de Palestijnse en de Israëlische veiligheidsdiensten).

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Poll-Majority-wants-to-remove-leniencies-on-Palestinians-407870

Flotilla en het Israëlische publiek

Dezelfde poll wijst uit dat 80% van het Israëlische publiek  (vermoedelijk gaat het om joods Israël) wil dat aan het Palestijnse lid van de Knesseth Basel Ghattas, zijn bevoegdheden als parlementslid ontnomen worden. Dit in verband met zijn deelname aan de Freedom Flotilla III.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Poll-Majority-wants-to-remove-leniencies-on-Palestinians-407870

Hamas versus de radicale islamisten

Israël spant zich in om Hamas te relateren aan het geweld in de Sinaï woestijn (http://jaffadok.nl/egypte-onderdrukking-leidt-niet-tot-rust/). Haaretz: Israel directly accused Hamas of aiding Islamic State, the organization behind Wednesday’s terror attacks on Egyptian security forces in Sinai that left 17 soldiers dead.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.664242

Berichten uit de Gazastrook geven aan dat IS erin slaagt om de bevolking angst aan te jagen met zijn anti-Hamas dreigementen. Maar: “Hamas is stronger than IS, and have full control on the ground, and there is no environment to support an extremist Islamic thinking.”

http://www.middleeasteye.net/news/analysis-gazans-react-threat-take-over-strip-102870302 – sthash.xbcQefU4.dpuf