Kamp Yarmouk een hel

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 5 april 2015

Nieuws van 5 april 2015

“Iran helpt Hamas”. Clinton kiest positie. ISIS bereikt uitgeputte Palestijnse vluchtelingen. Teloorgang economie Hebron.

‘Intelligence sources’: Iran helpt Hamas

Iran zou Hamas helpen bij het herstellen van tunnels die vorig jaar bij het Israëlische offensief zijn beschadigd. Het nieuws wordt vandaag gebracht door de Engelse The Telegraph en werd onmiddellijk verder verspreid via Israëlische kranten. Iran zou “miljoenen dollars” hebben verschaft voor de reconstructiewerkzaamheden. Daarnaast verschaft Iran Hamas geld om zijn voorraad raketten weer op peil te brengen. Als bron van het bericht worden “bronnen uit de inlichtingenwereld” genoemd.

Christenen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem op Goede Vrijdag

NB: Het lijkt onwaarschijnlijk dat Iran juist op het moment van het bereiken van een overeenkomst over de nucleaire kwestie een dergelijke politiek in gang zet. Ook als het bericht waarheid bevat, zal de timing van ‘lekken’ te maken hebben met de politieke strijd in het Amerikaanse Congres rond de Iran politiek van president Obama. Obama heeft bij het verdedigen van de nucleaire deal duidelijk gezegd dat de beschuldiging van het “steunen van terrorisme” door Iran niet van tafel is. Een van de doelstellingen van de Israëlische buitenlandse politiek is, het breken van de as Iran – Syrië – Hezbollah – Hamas.

Yarmouk Kamp een hel

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft gisteren een dringende oproep aan de internationale gemeenschap gedaan om de duizenden Palestijnse vluchtelingen in het Syrische Yarmouk kamp te helpen. Het vluchtelingenkamp ligt vlak bij Damascus en is voor 90% ingenomen door strijders van ISIS. De bewoners van het kamp worden al sinds 2011 geteisterd door bombardementen, honger door omsingeling en bewegingsbeperkingen door milities.

Ook de woordvoerder van de UNRWA Chris Gunness deed een dramatische oproep om hulp: “The situation in Yarmouk is an affront to the humanity of all of us, a source of universal shame. Yarmouk is a test, a challenge for the international community. We must not fail. The credibility of the international system itself is at stake,”. Hanan Ashrawi van de PLO zei over de situatie: “The current situation in the al-Yarmouk refugee camp is a heartbreaking catastrophe,”. Zij richtte zich met name tot de VN, de EU en de VS om zich de situatie aan te trekken.

Clinton II komt langzaam in beeld

Hillary Clinton komt geleidelijk meer in beeld nu in het Amerikaanse Congres de strijd losbrandt over de sancties tegen Iran. De Republikeinse Partij wil via het continueren van het sanctieregiem de nucleaire deal onderuit halen. Om het veto daartegen van de president te overstemmen hebben zij een aantal democratische afgevaardigden nodig. Veel van die afgevaardigden zijn afhankelijk van de joodse pro-Israëllobby. Potentiële ‘overlopers’ uit het democratische kamp zullen de blik gaan richten op Clinton, die zeer waarschijnlijk als kandidaat van de Democraten de presidentsverkiezingen (november 2016) in zal gaan. Ontrouw aan Obama is een politieke daad. Ontrouw aan Clinton zou een verraad kunnen zijn aan de Partij en aan de eigen presidentskandidaat .

Het lijkt erop dat Clinton zich iets distatieert van het optimisme van Obama over het nakomen door Iran van gemaakte afspraken. Dat verschil is niet fundamenteel omdat Clinton als minister van Buitenlandse Zaken tijdens de eerste termijn van Obama de basis heeft gelegd voor de huidige onderhandelingen. Dat plaatst haar in een centrumpositie. Anderzijds heeft zij harde kritiek geuit op Republikeinse senatoren die onlangs een ondermijnende ‘open brief’ aan Iran schreven (“doe geen zaken met deze president; hij wordt opgevolgd door een republikein”). Clinton zei daarover: “out of step with the best traditions of American leadership.” En: “Either these senators were trying to be helpful to the Iranians or harmful to the commander in chief [Obama] in the midst of high-stakes international diplomacy. Either answer does discredit”.

Erekat vergelijkt Netanyahoe met ISIS-leider

Op Palestine TV heeft Saeb Erekat, de hoofdonderhandelaar van de Palestijnse leider Abbas premier Netanyahoe vergeleken met de leider van de Islamitische Staat al-Baghdadi. Erekat zou volgens Israel Radio hebben gezegd dat de een “het hoofd is van een organisatie die zich ‘joodse staat’ noemt en de ander van een organisatie ‘islamitische staat’ heet”.

Een dergelijke vergelijking wordt door Erekat niet voor het eerst gemaakt. Het moet waarschijnlijk gezien worden als een antwoord op vergelijkingen door Netanyahoe, die de Islamitische Staat in verband bracht met de terreur die gevreesd moet worden van een Palestijnse staat. Daarachter schuilt de stelling van de Israëlische premier dat hij niet zozeer tegen een Palestijnse staat is, maar wel “in deze tijd” omdat eerst de islamitische terreur achter de rug moet zijn.

Bezettingseconomie: schoenen uit Hebron

Werkplaats Rally; geen vergunning om Israël binnen te komen voor zakelijke contacten.

De schoenindustrie van de Palestijnse stad Hebron is een voorbeeld van de kwetsbaarheid van de bezettingseconomie. Al Jazeera berichtte daar gisteren over. In deze stad in bezet gebied wonen 170.000 Palestijnen. In het verleden vonden 35.000 mensen werk in de ruim 1.000 werkplaatsen waar schoenen werden gemaakt. Daarvan zijn er nog 300 over met 3.000 tot 4.000 werknemers. Die schoenen zijn grotendeels handgemaakt en worden voor het overgrote deel verkocht op de Israëlische markt. Die markt is veel koopkrachtiger en stabieler dan die in de bezette gebieden.

De afzet op de eigen Palestijnse markt voor kwaliteitsschoenen is ingestort en overgenomen door goedkope Chinese import. Israël laat dat toe en stelt dat de Palestijnse Autoriteit (PA) daarvoor verantwoordelijk is op grond van de Oslo Akkoorden. De PA is niet in staat geweest om een effectief juridisch en economisch instrumentarium te scheppen waarmee een openstelling van de markt voor importen op een verantwoorde manier kan plaatsvinden.

bronnen:

Al Jazeera, 04/04

news.yahoo, 04/04

Jpost, 04/04