KaDeWe zwicht voor chantage

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 november 2015

Nieuws van 23 november 2015

Het Berlijnse Kaufhaus Des Westens (KaDeWe) zet kolonistenwijn snel weer terug. Nazi-vergelijking doet zijn werk.

KaDeWe biedt excuses aan

KaDeWe: koop niet/wel bij joden in illegale nederzettingen

Het grote Duitse warenhuis (overigens eigendom van de Oostenrijker René Benko en het Italiaanse bedrijf La Rinascente) heeft zeer snel ingebonden na een verbaal pak slaag door premier Netanyahoe. Deze had het uit de schappen halen van wijn die geproduceerd is in illegale nederzettingen op Palestijnse grond, een “boycot van Israël” genoemd (Globes): “This store was owned by Jews, and the Nazis took it away. Ironically, this store is now marking products from Jewish communities in Judea, Samaria, and the Golan Heights.” Het warenhuis had gehandeld op basis van de veronderstelling dat het betreffende EU-besluit dat voorschreef. Het besluit stelt echter alleen verplicht (de interpretatie is nog niet helemaal duidelijk) om de herkomst duidelijk op de etiketten te vermelden.

De Israëlische actie lijkt een opmaat voor het onder druk zetten van het Europese bedrijfsleven in deze kwestie. Het middel dat door Israël wordt toegepast, is de ‘naziknuppel’: de stelling dat niet het internationaal recht in het geding is maar de wens om “niet bij joden te kopen”, zoals de nazipartij in Duitsland tachtig jaar geleden propageerde.

http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.687638

Zie ook:

http://jaffadok.nl/kadewe-begint-alvast-met-eu-etikettering/)

Russische grondtroepen in Syrië

Jeruzalem Post citeert de Koeweitse publicatie Daily al-Rai, die bericht dat Russische grondtroepen met tanks in Syrië actief zijn in wat een Amerikaanse woordvoerder omschreef als, ‘an unprecedented move’. Jerusalem Post citeert verder: ‘that Russian forces have already taken over multiple strategic positions and have forced numerous rebels battalions to retreat. The Kuwaiti report adds that Russia has intensified its activities in Syria since the bombing of one of its passenger planes in the Sinai on October 31, killing over 200 civilian passengers. If the report is correct, it could signify a dramatic shift in Russian policy, or merely be a one-time specific action.

http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Russian-ground-troops-arrive-in-Syria-in-unprecedented-military-action-435024

Samenwerking Navo en Israëlisch bedrijf Elbit

Elbitsystemen zijn over het algemeen ‘battle proven’

Elbit, een van de vier grootste Israëlische defensiebedrijven, werkt nauw samen met de Navo bij het ontwikkelen van een systeem dat de civiele luchtvaart moet beschermen tegen aanvallen met kleine, draagbare raketten die door grondtroepen gelanceerd kunnen worden: ‘Amid concern that terrorists may shoot down a passenger jet, Elbit and NATO successfully demonstrated the DIRCM system.

http://www.globes.co.il/en/article-elbit-systems-conducts-successful-airbus-missile-protection-trial-1001083053