Israëllobby VS: geen eenheid Palestijnen

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 9 juli 2014

Nieuws van 13 juli 2014

In de Amerikaanse Senaat circuleert een motie waarin wordt uitgesproken dat een eind moet worden gemaakt aan de eenheidsregering van de Palestijnse partijen Fatah en Hamas.

Charles Schumer.

Deze eenheidsregering was onlangs tot stand gekomen, kort na het mislukken van de bemiddelingspogingen onder leiding van John Kerry. Sindsdien functioneert er een regering van “technocraten” onder leiding van Mahmoud Abbas waarin dus indirect ook Hamas vertegenwoordigd is. Israël heeft zich fel verzet tegen zo’n politieke overeenkomst. Het ziet dit als een aanzet voor het doorbreken van de door Israël doorgedreven scheiding tussen de Palestijnse bevolking van Gaza en die van de Westelijke Jordaanoever.

De republiekijnse senatoren Schumer, Graham (beiden democraat), Ayotte en Menendez (beiden republiekein) werven nu binnen de Senaat voor de motie. De motie is er kennelijk op gericht dat de Amerikaanse regering de Palestijnse president Abbas onder druk zet om de overeenkomst met Hamas op te zeggen. De tekst van de motie, “Calls on Palestinian Authority President Mahmoud Abbas to dissolve the unity governing arrangement with Hamas and condemn the attacks on Israel”.

Tot woede van Israël had de Amerikaanse regering (en de EU) enkele weken geleden vrij gematigd gereageerd op de zogenaamde “verzoening” onder de Palestijnen. Deze kleine koerswijziging (Hamas is officieel een “terroristische organisatie”) volgde op signalen uit Washington en Brussel dat men Israël als de hoofdverantwoordelijke beschouwde voor het mislukken van de vredesbesprekingen.

De strijd in Gaza escaleert dit weekend verder, met een bombardement op een geriatrische kliniek en een kleine Israëlische commandoactie in de Gazastrook.

 

bron:

ayotte.senate.gov

mondoweiss.net, (Philip Weiss, 12/07/14)

nytimes.com, 13/07/14

egyptianstreets.com, 13/07/14